Реколта 2010 ще осигури качествен хляб само за 90 дни

Качествената пшеница възлиза на 5,4 % от реколтата през тази година

по статията работи: Силвия Стоядинова | 16.11.2010 | 11:06

Реколта 2010 ще осигури производството на хляб без подобрители само за 90 дни, предупреждава Браншовата камара на хлебопроизводителите и сладкарите в България –(БКИХСБ), след като се запозна с официалния доклад за реколта 2010 на Националната служба по зърно и фуражи към Министерството на земеделието и храните, съобщават от сдружението.

Качествената пшеница добита през 2010 година възлиза на 5,4 % от общия обем на реколтата или около 203 000 тона. В тази цифра е включена пшеницата с качество от първа и втора група.

Добитото зърно ще бъде достатъчно за производството на около 140 000 тона брашно, от което могат да бъдат направени 280 милиона броя хляб от 700 грама.

Пак по данни на официалната статистика средното дневно потребление на хляб у нас е 285 грама на човек от населението. Проста сметка показва, че трябва да бъдат осигурени около 3 милиона хляба на ден и качественото брашно ще стигне за не повече от 90 дни.

Според експертите на земеделското министерство пшеница с добри показатели се води и тази от втора Б и част от трета група. Тя обаче не съдържа достатъчно количество глутен и за направата на хляба е нужно да се вложи и подобрител, който да повиши тези показатели.

Друг проблем, отчетен от експертите на земеделското министерство е високият процент покълнали зърна. Като следствие от това добитото брашно ще бъде с повишена ензимна активност, което влияе пряко на качеството на хляба. За намаляване на тази активност е необходимо влагането на коректори още на етап смилане.

Поради тази причина Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България ще настоява за въвеждане на стандарти по цялата верига зърно-брашно-хляб, а не само по отношение на хляба, каквато е идеята в момента.

БКИХСБ обединява производители с над 80 % от пазарния дял на производството на хляб и хлебни изделия у нас.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити с...
  • 22:15 "Коя е тази песен?" - музикално шоу...
  • 23:15 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 4
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.