Французите луднаха по лютеницата ни и сладкото от рози

Особен интерес на изложение в Париж се забелязва и към българския мед

по статията работи: Кремена Бедерева | 22.10.2012 | 18:50

Расте интересът към българските храни на изложение в Париж. Това отбеляза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като посети български щандове на едно от най-големите световни изложения за хранително-вкусова промишленост СИАЛ 2012 в Париж.

На него България се представя с обособен щанд, организиран от Българската агенция по инвестиции със съдействието на Министерство на земеделието и храните, така и с отделни производители със собствени щандове в отделните сектори на хранително-вкусовата промишленост.

Особен интерес се забелязва към българския мед, лютеница и сладко от рози.

Производител на мед и лютеница отбеляза пред министъра, че само за двата дни на изложението има над 90 посещения на щанда, което е двойно повече от миналата година. По думите на министъра много български продукти вече са познати марки.

Според него участието в изложението на наши производители е важно не толкова, за да намерят място на френския пазар, който е наситен, колкото, за да открият инвеститори и да изградят бизнес контакти.

"България е привлекателно място за инвестиции в хранителната промишленост, тъй като произвеждаме достатъчно суровини. Въпросът е да привлечем инвестиции в преработвателната промишленост, за да можем да изнасяме готова продукция”, посочи министър Найденов при откриването на българо-френски бизнес форум на тема "Сектор хранително-вкусова промишленост и логистика – българските възможности”, организиран от Българската агенция за инвестиции, Министерство на земеделието и храните и служба "Земеделие и храни” към българското посолство.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


18 черен ястреб 23.10.2012 | 11:39
Сладко от рози не съм опитвала, но като българската лютеница няма по-добра като вкус никъде по света
17 известна личност 23.10.2012 | 09:35
И аз честно казано не мога да се сетя да съм хапвал сладко от рози. Дори за първи път чувам за такова нещо. Бих го пробвал, предполагам в Казанлък са специалисти в тази област :).
16 властен олигарх 23.10.2012 | 09:34
То доста производители са го направили вече, така че по-добре да им пожелаем да имат по-голям пазар за износ на лютеница. Ще започнат да се берат страшно много чушки :).
15 Средновековен Рицар 23.10.2012 | 09:33
Това е доста интересен факт :). Руснаците обичат много нашата страна и неслучайно идват тук всяко лято. Харесва им храната ни, виното и евтиния алкохол :).
14 известна личност 23.10.2012 | 09:30
Аз обожавам едросмляната лютеница, защото за мен тя е нещо уникално и истинско удоволствие да се хапва. Чужденците могат да ни завиждат за суджука и млечните продукти.
13 властен олигарх 23.10.2012 | 09:29
Радвам се, че успяваме да пробием в един много сложен и голям пазар като Франция. Родните производители определено ще имат много работа в следващите месеци :).
12 Средновековен Рицар 23.10.2012 | 09:28
Лютеницата ни наистина е много вкусна. Неслучайно Митко Бербатов яде основно такава храна, а както виждаме е в много добра форма и се представя чудесно :).
11 синята коалиция 23.10.2012 | 09:06
Много добре! Това са запазени марки и продукти с които нашата страна се характеризира, а не с цигански гета под разни френски мостове.
10 Krisi Peneva 22.10.2012 | 20:30
И все пак на един толкова пренаситен пазар като френския, нашите специалитети, колкото и всепризнати да са, ще се утвърдят много бавно. Да не забравяме, че само допреди година-две имахме и сериозни проблеми с качеството на лютеницата, която масово беше някакво менте. Сега уж е по-близка с оригинала ама кой знае.
9 Suzana Doncheva 22.10.2012 | 20:26
Договорим ли се да изнасяме готова продукция, това ще бъде огромен успех за нас. По времето на соца така изхранвахме руснаците с буркани родна зимнина и хората до ден днешен я търсят като идват на почивка у нас.
8 velvet boots 22.10.2012 | 20:21
За щастие ние българите можем много да се гордеем с толкова много специалитетите от родната ни кухня. Лютеницата, туршията, мусаката - това е нашата запазена марка
7 Radina Ivaylova 22.10.2012 | 20:14
Явно че, за да подготвим подобаващи щандове на международните си изяви трябва задължително да пратим и съответния министър, който да послужи като гарант, че нищо няма да се обърка. Предни години се нагледахме на какви ли не куриози.
6 Хачо Стоименов 22.10.2012 | 20:11
Доста амбициозна цел си е поставил Миро Найденов и този път ще си позволя да му пожелая успех и някой французин дотолкова да се влюби в лютеницата ни, че да инвестира у нас за нейното производство.
5 pippi longstocking 22.10.2012 | 20:07
Няма по-вкусна от българската лютеница, А когато е домашно приготвена е самото съвършенство.
4 ina ina 22.10.2012 | 19:39
Как ми се доядеее лютеница :)
3 meglena kostova 22.10.2012 | 18:57
а мед похапваш ли
2 meglena kostova 22.10.2012 | 18:56
не съм яла сладко от рози
1 Veronika Hristova 22.10.2012 | 18:54
Много обичам лютеницааа , а сладко от рози не съм яла

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:30 Деца на времето 2 детски тв филм /5...
  • 16:00 Тревожност тв филм /6 епизод/п/
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Игра на сенки" - екшън, трилър...
  • 00:20 "Фатално затишие" - трилър, драма...
  • Сега "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 21:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 "355" - с уч. на Джесика Частейн,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.