В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни), всички българи извършват помен за почитане на мъртвите на голямата Задушница. Това е денят, който се с свързва с началото на Великия пост.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки.
Раздава се варено жито, вино и плодове за помен на починалите ни близки хора. Житото символизира Възкресението след смъртта, а виното - Христовата кръв, която умива вярващите от греховете.
Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни - започва големият Великденски пост.