Държавата започва масирани проверки за отровни яйца или яйчени продукти у нас. От днес инспекторите ще търсят съдържание на фипронил в яйца или продукти с такова съдържание, които се произвеждат или продават на нашия пазар. Ако има опасност, българските потребители ще бъдат информирани.
Хората могат да бъдат сигурни, че ще бъдат предпазени от замърсени с фипронил храни. Това увери Татяна Николова - началник отдел Дирекция контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Все пак тя препоръча на българските потребители да бъдат внимателни за това, което купуват от пазара. "Към момента на нашия пазар няма яйца с фипронил", каза още Николова.
Българската агенция по безопасност на храните следи от началото на месец август проблема на европейския пазар и също е предприела допълнителни мерки да изследва стопанствата у нас. Всички ферми, в които се добиват яйца, ще бъдат проверени, ще бъдат обследвани за наличие на фипронил. Ще бъдат проверени и предприятията, които използват яйчни продукти, обясни още Николова.
Че за момента яйца или продукти с фипронил на нашия пазар няма потвърждава и директорът на Областната дирекция на БАБХ – София-град д-р Камен Николов. Пред бТВ той отбеляза, че засега сме получили нотификация само за една партида яйчен прах. Той е бил вложен в 25 тона сладолед и сладоледени продукти, а също и в 9 тона майонеза. Всички количества от произведения продукт са изтеглени и рискът за потребителя е минимален, увери Николов.
"Тези 500 кг яйчен прах са дистрибутирани само в 2 производствени предприятия в България – едното произвежда сладолед, а другото – майонеза. До края на тази седмица ще се изясни какви количества са отишли на пазара”, допълни той, като по думите му те не са големи. Д-р Николов поясни и че в готовия продукт се влагат малки количества от опасния яйчен прах, освен това сладоледът и майонезата не са основни хранителни продукти.
Шефът на столичната БАБХ успокои и че е твърде малко вероятно на нашия пазар да се появят нови партиди с яйца или продукти с фипронил. "Яйцата са със срок на годност 28 дни, ние вече сме на 40-ия ден от кризата. Така че шансът да попаднат яйца на българския пазар е минимизиран”, отбеляза Николов.