В 39 на сто от детските кухни в Пловдив и областта не се спазват грамажите на порциите. Това сочат данните от извършените проверки от Районната здравна инспекция.
Според д-р Галина Карауланова от РЗИ при 51 процента от детските кухни се наблюдава завишен прием на месо, зеленчуци и бобови храни по калкулационни ведомости, но проверките на място показват, че процентът е доста по-нисък.
30 на сто от десертите за децата под една година се приготвят с вода вместо с промишлено произведени млека за кърмачета, а в 9 на сто от кухните не се предлага риба, добави Карауланова.
В повечето детски градини с детски ясли се готви еднакво за всички деца, каза специалистът. Изискванията по думите ѝ са обаче за децата от 10 месеца до 3 години да има отделни менюта, съобразно изискванията за тази възрастова група.
В Пловдив и областта има общо 33 детски кухни, като 30 са общински и 3 – частни. Направили сме над 77 предписания, съставени са и пет акта, каза инспекторът.
Най-зле детското хранене е в общините Първомай, "Родопи" и Асеновград, а най-стриктните кухни са в Пловдив.
Проверяваме и училищните столове, където в Пловдив масово е намалено количеството на зеленчуците и плодовете и не се предлага риба, каза още Карауланова. Проверките продължават.