Един тон канцерогенно сирене ще бъде унищожено от Българската агенция по безопасност на храните заради опасен токсин, съобщава Econ.bg.
Завишените стойности на афлатоксин* - гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото, са били открити във ферма и мандра, намиращи се в Ловешка област. Засегнати са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата, информират от БАБХ.
От утре (18 октомври) е създадена организация всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени.
Най-вероятния причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи вследствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.
*При остра афлатоксикоза, която се среща рядко, се развива мастна дистрофия и некроза на черния дроб, а при хроничната форма - цироза и първичен карцином на черния дроб.