Какви чудеса може да направи содата с месото

Един стар, но много полезен трик

по статията работи: iNews.bg | 16.04.2014 | 10:53
Какви чудеса може да направи содата с месото

От опит знаем, че някои меса са малко сухи и имат нужда от специална обработка, за да станат по-крехки и по-вкусни. Предлагаме ви едно много лесно решение – накисването в саламура.

Тази процедура е позната като осмоза. Тя представлява преминаване на водни молекули през пропусклива преграда от мястото, където концентрацията им е по-ниска, (солен разтвор, саламура) към мястото, където концентрацията им е по-висока (парче месо). Чрез накисването на месото в солена вода ние успяваме да увеличим водното му съдържание, а това го прави по-сочно и по-крехко, стига да го опечем по правилния начин след това.

Ако обаче попитате старите китайски майстори в кулинарията, ще ви издадат и още един трик. Вместо солена вода, можете да използвате сода за хляб. Резултатът е същият.

Казват, че техниката със сода за хляб, за разлика от саламурата, действа по-добре при малки парчета месо. В рецепти с кайма (за кюфтета например) малко количество натриев бикарбонат (около четвърт чаена лъжичка на половин килограм месо) се размесва директно с останалите продукти.

Още за това как да направите месото по-сочно, разберете на страницата на Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 little shock 17.04.2014 | 11:20
Аз мисля да прочета в Кулинар как да направя место по-сочно че сега за празниците у дома ще готвим месни ястия. някоя нова идея ще ми бъде от полза.
10 kameliq ganeva 16.04.2014 | 14:39
До сега не съм опитвала този начин, но определено има голям ефект, изобщо не обичам когато приготвям месо да бъде сухо след печене.
9 dancho danchev 16.04.2014 | 14:39
Не съм знаел до този момент за тези тънкости при обработка на месото, ще имам това в предвид за в бъдеще.
8 Lana Rey 16.04.2014 | 13:59
Да, а в случая дори може да го киснеш със сода бикарбонат, без да е в саламура за дълго време. Става по-кратко и по-ефективно даже.
7 Lili Mileva 16.04.2014 | 13:38
Солената саламура е и начин месото да се съхранява за по-дълго време, без да се развали извън хладилник, така са привили нашите баби и дядовци - след това измиваш и готвиш като внимаваш със солта просто.
6 Kremena kremi 16.04.2014 | 13:35
Сигурно е много добър метода и за киснене на дивечово месо. То си е далече по-сухо и жилаво от домашно отглежданото, и задължително трябва да се кисне в някакви саламури преди консумация.
5 gospoja jeleva 16.04.2014 | 13:34
И аз си мисля същото, дори и да се измие след това няма гаранция, че няма да е прекалено солено или ако се прави такава саламура, да не е толкова солена.
4 Църна Мацка 16.04.2014 | 12:45
Брей, за първи път чувам за подобен трик, който със сигурност ще е много полезен за домашно пилешко и телешко месо, които са си по-сухи и жилави, ще пробвам.
3 Анжелина ЖУЛИ 16.04.2014 | 12:35
Не бях чувала за този метод, макар че за осмозата бях чувала (дали н ебеше по физика:). Трябва да се изпорбва определено, но няма ли да стане много солено, ако е само във солена саламура?
2 трендафил въжарски 16.04.2014 | 11:10
не съм ги знаел тези неща
1 Фанка Василева 16.04.2014 | 11:09
Интересна и полезна статия, аз правя така, но с подправки, слагам и след това го оставям за час или за ден да стои в хладилника в зависимост колко бързам с готвенето.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /6...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Не ме оставяй тв филм /6 епизод/...
  • 00:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:15 Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.2, еп.1
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.