Демонстрации на правене на шарена сол за чужденци

Гости от чужбина ще се запознаят със селските традиции у нас

по статията работи: Олга Андреева | 03.09.2011 | 10:55

В български села ще се състоят демонстрации на правене на шарена сол, местни погачи, пити, сирене, кисело мляко и други селски лакомства. Идеята е чуждестранни гости да се запознаят със селските традиции у нас.

Проектът "Зелено село" на английската организация "Грампус Херитидж & Трейнинг", финансиран по програмата "Леонардо да Винчи" на Европейския съюз, се реализира в партньорство с още осем организации от Англия, Румъния, Исландия, Словакия, Германия, Ирландия, Италия и Кипър.

На демонстрациите, които са част от проекта, до 6 септември, ще има гости от Румъния, Кипър и Словакия. те ще се проведат в селата ор района на Деветашкото плато - Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци.

Планирани са и дискусии за значението на билките и подправките в българската кухня, за селската храна като възможност за привличане на туристи, за традициите и мястото им в модерния свят, допълва БТА.

Кулминацията на събитието ще бъде съборът на Деветашкото плато "Девет песни от извора", който ще се състои на 6 септември (вторник) в местността "Голяма Гарваница" край село Горско Сливово и ще бъде съпътстван от "Голямото варене на лютеница".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Илиян Илиев 03.09.2011 | 14:25
Покрай тази шарена сол колко меса и пържоли ще се изядат, чак не ми се мисли! :)
3 Borislav Bonev 03.09.2011 | 14:20
Адски много обичам шарена сол, и да ви кажа - специфичната домашна шарена сол, която правят в Родопите - най-много ми се ослажда. Цялата работа е в броя, вида и количеството на подправките, които се слагат, за да стане сместа - вашата шарена сол.
2 Свежка . 03.09.2011 | 11:46
Ама че вкусна демонстрация. Шарената сол е любимата ми подправка, особено поставена върху току-що опечена домашна пита. Другата, разбира се, е само чубрицата. Но докато чубрицата просто се бере, суши и стрива, за шарената сол има много тънкости, а всеки край използва за приготвянето й различни подправки в различни съотношения. Ако към традиционната рецепта се добави къри и босилек, крайният резултат е още по-радостен за небцето и стомаха:)
1 Станимира Георгиева 03.09.2011 | 11:39
Селската храна и начина ѝ на приготвяне е изключително добър метод за привличане на селския туризъм.Именно традициите и културата трябва да бъдат заложени в него, а не само хотелите и добрите хостели. А кой не обича погачи, шарена сол и сиренце..:)

ТВ програма

Кино

  • Сега Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БГ киновечер: Тревожност тв филм /7...
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Гласът на България" - музикално...
  • 22:20 "Бандата на Оушън 3" - трилър,...
  • 00:50 "Марихуана" - комедия, криминален,...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Пееш или лъжеш" (премиера) -...
  • 22:00 "Кingsman: Тайните служби" - с уч....
  • 00:50 "Пътищата на живота" - с уч. на...
  • 02:40 "Как да се влюбиш до Коледа" - с...
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.