В края на всяка година Европейската комисия (ЕК) ще публикува списък с ефектите на някои от храните върху здравето, които са били докладвани през последните 12 месеца.
От Брюксел мотивират това решение с правото на гражданите да знаят как може да им повлияе консумирането на дадена храна.
Чиновниците от Комисията ще подготвят бюлетина, на база докладите на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA). В тях се вписват всички оплаквания от опасни храни и субстанции на пазара.
Страните от ЕС имат задължението да уведомяват агенцията за възникнали проблеми по силата на регулацията за жалбите. Жалбите трябва да бъдат акуратни, истинни и да почиват на заключения на учените.
От както документът е влязъл в сила, членовете на общността са пуснали над 44 хил. жалби, а ЕК е успяла да обобщи и събере тези случаи в 4.6 хил. публикации, в които се посочва някаква връзка между храненето и здравословните проблеми.