ЕС предупреждава, че има още всекидневни храни, които предизвикват рак

Според ново проучване, проведено от агенцията на Европейския съюз, 10-те нитрозамина, които не се добавят умишлено в храните, но могат да се образуват по време на приготвянето и обработката им, са канцерогенни и генотоксични, което означава, че могат да увредят ДНК

по статията работи: iNews.bg | 28.03.2023 | 18:44
ЕС предупреждава, че има още всекидневни храни, които предизвикват рак

Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица ежедневни храни и могат да представляват риск за здравето на потребителите, предупреди Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), съобщава БГНЕС.

Според ново проучване, проведено от агенцията на Европейския съюз, 10-те нитрозамина, които не се добавят умишлено в храните, но могат да се образуват по време на приготвянето и обработката им, са канцерогенни и генотоксични, което означава, че могат да увредят ДНК, предаде АФП.

"Нашата оценка стига до заключението, че за всички възрастови групи от населението на ЕС нивото на излагане на нитрозамини в храните предизвиква загриженост за здравето", заяви Дитер Шренк, председател на експертната група на EFSA по замърсителите в хранителната верига.

"Въз основа на проучвания върху животни ние считаме, че най-критичният ефект върху здравето е честотата на чернодробните тумори при гризачите", добави той.

Нитрозамини са открити в храни като сушено месо, преработена риба, какао, бира и други алкохолни напитки, заяви EFSA.

Според нея "най-важната група храни", допринасяща за излагането на нитрозамини, е месото.

Шренк заяви, че в изследването е използван "най-лошият сценарий", като се приема, че всички открити в храните нитрозамини имат потенциала да причинят рак като най-вредната форма на съединението - "въпреки че това е малко вероятно".

EFSA добави, че съществуват "пропуски в знанията" относно наличието на нитрозамини в някои групи храни.

Тя препоръчва балансирано хранене с голямо разнообразие от храни, за да се намали консумацията на нитрозамини.

Шренк заяви, че становището му ще бъде предоставено на Европейската комисия - изпълнителния орган на ЕС - която на свой ред ще обсъди потенциални мерки за управление на риска с държавите от 27-членния блок.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 История.bg /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 05:45 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 06:00 История с куче без куче детски тв...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:00 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.