Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни

Те съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен

по статията работи: Елица Елефтерова | 13.10.2013 | 12:11
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни
http://www.flickr.com/photos/geishaboy500/4319614500/

Замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и  антиоксиданти от пресните, съобщи в. "Дейли мейл". Две независими изследвания показват, че замразените плодове и зеленчуци имат повече полезни съставки от пресните, като се  започне от морковите и се стигне до боровинките.

Те 
съдържат повече витамин С, полифеноли, антоцианини, лутеин и бета-каротен. Тези антиоксиданти предотвратяват появата на рак и са много полезни за мозъка, кожата, очите и работата на тялото. 


Продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци изглеждат много свежи. Често обаче те са съхранявани дълго преди да стигнат до рафтовете.

С времето хранителните им качества се губят. Замразените плодове и зеленчуци се охлаждат бързо след прибирането им. Това запазва повече витамини и антиоксиданти в  тях. Ефектът е най-силен при меките плодове.

Двата екипа - единият от хранителния институт Ледърхед, а другият от университета на Лестър са направили 40 теста, с които са измерили хранителното съдържание на продукти, стояли в хладилник три дена и техния замразен еквивалент. Резултатите показват, че най-полезна е прясно набраната  селскостопанска продукция.

При липса на достъп до такава обаче, замразените плодове и зеленчуци обикновено превъзхождат по качества престоялите няколко дни в складовете. Замразеното броколи например съдържа повече витамин С,  лутеин и четири пъти повече бета-каротен. Прясното обаче е с  повече полифеноли, а именно те предотвратяват рак.  

В замразените моркови има три пъти повече лутеин и двойно повече бета-каротен. Те са по-богати и на витамин С и полифеноли. Замразеният спанак обаче отстъпва на пресния.

Замразените боровинки и зеленият фасул са с повече витамин С и полифеноли от пресните. Малините и грахът са с почти еднакви  показатели пресни и замразени. Същото се отнася и за карфиола.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 История.bg /п/
  • 04:10 Арт детектив /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 2 анимационен...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • Сега "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.