Всеки, който е поне малко заинтригуван от въпросите около кръвното налягане и връзката му с диетата, е наясно, че ограничаването на солта е от полза, особено за страдащите от хипертензия.
В този смисъл за никого не е новина, че голяма част от населението (това не означава всички) е чувствително към солта или с други думи - консумацията на натриев хлорид (трапезна сол) при тези хора има директен покачващ кръвното налягане ефект. Новината в случая е, че едно наскоро публикувано в престижния American Journal of Nutrition изследване показва как захарта може да бъде също толкова (ако не и повече) потентна като солта в увеличаването на кръвното.
Преди да достигнат до това заключение, учените провеждат систематичен обзор и метаанализ на 12 проучвания, разглеждащи ефекта от захарта върху кръвното налягане. В резултат е установено, че завишеният прием на захар може значително да повиши както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане с почти 7 и 6 mmHg респективно. Ефектът е особено силно изразен при проучвания, които траят 8 или повече седмици и не може да бъде отдаден на промяна в телесното тегло.
Тези резултати определено са неочаквани, предвид факта, че значително надвишават приетото за "нормално" по отношение на натрия. Въпреки че засега няма убедително обяснение за биологичния механизъм, който стои зад откритието, то е интригуващо поради естеството на стоящите зад него проучвания.
С други думи, настоящите открития са далеч по-значими от научна гледна точка, тъй като те не се дължат нито на изследвания ин витро (клетки в петриева паничка, третирани с някакво вещество), нито на експерименти с животни, нито на наблюдения върху нормалния начин на живот, а са плод на контролирана в лабораторни условия интервенция. Това ще рече, че при нея има възможност за установяването на много по-директна връзка между причина и евентуално следствие, в случая - между консумацията на захар и нивата на кръвно налягане.
Имайки предвид, че в последно време науката определено обръща специално внимание на захарта и за изследването й се отделят значителни средства, можем да предполагаме, че е въпрос на кратко време резултатите от настоящия анализ да бъдат отхвърлени или, в случай, че бъдат потвърдени - да се разбере и каква е точната причина, която стои зад тях.
Източник: Te Morenga LA, Howatson AJ, Jones RM, & Mann J (2014). Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids. The American journal of clinical nutrition PMID: 24808490