Лекари: Умереното хапване на мазно месо е полезно

По-мазното месо предпазвало от невродегенеративни болести

по статията работи: Андриян Георгиев | 10.10.2011 | 07:46

Лекари от Балканския медицински съюз реабилитират по-мазното месо. Неговата консумация в умерени количества предпазвала от невродегенеративни болести, казва проф. Фани Рибарова, секретар на българската секция на Балканския медицински съюз.

Нашият геном е устроен така, че да си ядем и хляба, и боба с чушката, и свинското с лука, и виното - от всичко по малко от богатото разнообразие на Балканската диета, споделя проф. Рибарова, цитирана от БТА

Българската традиция в храненето е свързана с дълголетието и здравето на човека, твърди още Фани Рибарова. Трябва да имаме от всичко по малко в нашето хранене. Старите българи са използвали не само киселото мляко, но и свинска мас, масло и са били здрави, коментира специалистът.

Животинските мазнини са източник на биологично активни съставки, необходими за функцията например на имунната система, посочи проф. Рибарова.

Наскоро Варна беше домакин на 18-тата сесия на Балканските медицински дни. Във форума участваха водещи  медицински специалисти, лекари, фармаколози, биолози. Тази година сред основните теми на срещата беше и темата за храненето и невродегенеративните заболявания.

Пленарната лекция бе изнесена от проф. Фани Рибарова, професор по хигиена на храненето и преподавател във факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Като научен сътрудник и доцент по хранене и диететика в Центъра по хигиена участва в разнообразни изследвания. Автор на различни трудове и публикации. Член на Европейската Академия по хранене. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Ани Г. 10.10.2011 | 13:52
Хубавата сочна пържолка, добре направена, за мен по-препеченка, винаги ще ни зарежда с много енергия, и ако се хапва от време на време, няма да имаш никакви проблем нито с тегло, нито с холестероли и сърце:) Още повече, че в България обичаме да хапваме местото със салатки най-вече, което си е доста по-здравословно, отколкото с каквото и да е било друго. В много диети, включващи ядене на месо, задължително трябва да върви с обилно количество салата:)
8 Стамена Георгиева Георгиева 10.10.2011 | 13:50
Колкото повече се ограничаваме в приема на храна, толкова повече си вредим сами. Когато ти се дояде нещо значи организма се нуждае от него и не бива да се лишаваме защото било калорично. Всичко в умерени дози е полезно и го знаем всички, така че стига сме се ограничавали, един живот живеем!
7 Ива Хинова 10.10.2011 | 11:59
Това и световният опит го доказва в лицето на Анджелина Джоли, която също е страстен почитател на сочните пържолки, а по нея няма и следа от излишни мазнини.
6 Силвия Димитрова 10.10.2011 | 10:51
Аз съм фен на „Италианска идилия с Лидия”:) Много ме радва лелето, особено когато готви по сако или сатенени ризки. Рецептите й, както и съветите, които дава, са страхотни.
5 Петър Стоянов 10.10.2011 | 10:41
Достатъчно е да слагате всеки ден подобни снимки на някои от статиите си и лично аз няма да спра да ям свинско! Има една телевизия за готвене "Fiesta" се казва - хвърляйте ѝ по един поглед - показват адски красиви и вкусни неща от всякакви видове месо! Има няколко тематични предавания от 90-те години на миналия век, които доставят огромно удоволствие не само заради готвенето, ами заради целия уют на кухните и готвачите, които са от млади дами и господа, до известната вече покойна американска готвачка Джулия Чайлд.
4 Георги Петров 10.10.2011 | 09:54
Няма лошо да се хапва мазно месо от време на време, но сами при 2 условия. Че не го правим след 19:00 часа и спортуваме, за да изгорим тези мазници. Ако не спазваме тези 2 много важни неща, мазнините се натрупват по тялото ни и това си личи след време.
3 Свежка . 10.10.2011 | 09:45
Дам, явно афинитетът към свинските пръжки и тестото е дълбоко закодиран в ДНК-то ни. Може би още от турското иго, когато народът е наблягал на чист леб и лук. Въпреки, че до преди 30-40 г. по селата хората са хапвали предимно от вкусотиите посочени в статията, тогава все още не е имало такава инвазия на сладкиши по магазините и салами, направени от всичко друго, но не и от месо. Да му мислим ние, които с гордост се пишем граждани, а прасета и кокошки сме виждали само по националния джеографик.
2 Borislav Bonev 10.10.2011 | 09:37
Нашите баба, дядовци и прародители как мислите са доживели до 100 години, защото аз имам такива прародители! Никаква хигиена не са спазвали, никакви имунизации и лекарства - някакъв феномен ще кажете? Явно всичко опира до храненето! Като започнеш от домашния селски хляб, минеш през домашното "бито" краво масло (съответно и мляко), да стигнеш до свинското, агнешкото, телешкото и пилешкото!
1 d.krumova _ 10.10.2011 | 09:25
Накъде ще сме без свинските пръжки, домашната пита и ракийцата? Това са едни от малкото удоволствия за нашенеца. Уви, изразът „умерено ядене“ е обречен на неразбиране и погрешно тълкуване, защото все тъй масово боледуваме от сърдечно-съдови заболявания и хронично тлъстеене.

ТВ програма

Кино

  • Сега Библиотеката
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи" - мистъри,...
  • 14:20 "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Семейство Адамс" - анимация
  • 14:50 "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.