Приравниха солта с наркотиците

Според учени солта може да предизвика зависимост, подобна на наркотичната

по статията работи: Петя Михайлова | 15.07.2011 | 09:54
Приравниха солта с наркотиците
inm.com

Група американски и австралийски учени стигнаха до извода, че солта може да предизвика зависимост, подобна на наркотичната.

Според изследването им солта стимулира мозъчните клетки по същия начин, по който това правят цигарите и тежките наркотици, а при липата на това вещество се включват същите генетични и неврологични механизми, както и при никотиновата, хероиновата или кокаиновата зависимост, пише в. "Дейли Мейл", цитиран от МИГнюз.

Учените предполагат, че зависимостта от солта е класически инстинкт.

"В изследването показваме, че класическият инстинкт като жаждата за сол може да предизвика организация на невроните в мозъка, която обслужва зависимостта от опиати и кокаин", заявява професор Дерек Дентън от университета в Мелбърн.

Средностатистическият британец употребява 8,6 грама сол на ден, което превишава препоръчителната граница от 6 грама.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Mind Bridge 17.07.2011 | 00:53
Да, така пише в рекламното описание на хималайската сол. А за вредните ефекти четохте ли?
7 Криси Митева 15.07.2011 | 12:16
Всички знаем колко е вредна обикновената готварска сол. Толкова, че трудно може да си представим, че съществува сол, която е изключително здравословна. Но хималайската сол е точно такава. Истинско природно чудо, съдържащо повече от 84 химични елемента (всички с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни комбинирани елементи). Химилайската сол има съвършена кристална структура, създадена в Хималаите – най-големия енергиен център на Земята. Абсолютно натурална и чиста, не случайно е наричана „бяло злато“, въпреки иначе розовия си цвят. Добива се съвсем просто – изкопава се, измива се на ръка и се суши на слънце.
6 Петър Стоянов 15.07.2011 | 12:10
Хората, които обичат силно осолена храна многократно увеличават риска да развият рак на стомаха. Изследователи от японския национален институт по ракови заболявания провели 11-годишно проучване с 40 000 японци на средна възраст. Злокачественото заболяване се развива при един на 500 мъже, които се хранят със солена храна. При тези, които ограничават количеството сол - цифрата е двойно по-ниска.
5 Ива Хинова 15.07.2011 | 11:19
Производителите на храни обаче никак не са глупави! Отдавна са наясно с тези свойства на иначе полезната сол и за това ни я слагат в огромни количества във всевъзможни храни като чипс, всякакви видове царевични пръчици, снаксове, колбаси и пр. Така ни предоставят „уникална“ концентрирана храна, смес от мазнини и въглехидрати, подправена с много сол, всевъзможни оцветители и заместители на вкусове и ние привикваме, губейки естествените си вкусови възприятия.
4 Мариана . 15.07.2011 | 11:13
Всъщност учените могат доста да разширят списъка, защото много хора са пристрастени освен към солта и към продукти богати на захар и мазнини. Естествено, симптомите при пристрастяването към храна, са както при всички други зависимости – силна нужда от определена храна, която те кара да ядеш все повече и повече, при това все нездравословни ястия, натъпкани с всевъзможни глупости и лишени от всякакви полезни за организма вещества.
3 Стамена Георгиева Георгиева 15.07.2011 | 10:53
Както трябва да внимаваме с алкохола, цигарите и наркотиците, така трябва да внимаваме със солта. Не бива да се подценяван въпреки че много хора го правят. Не трябва да я изключваме напълно от менюто си, препоръчителната доза е 4 гр. на ден, иначе вредим много и на очите си.
2 V D 15.07.2011 | 10:52
Много хора ядат много солени храни, направо са си пристрастени. Напълно съм съгласна, че се приравнява до наркотичната зависимост. Когато консумираме много сол, тялото ни задържа вода и от там кръвното ни се повишава. Простичко е!
1 Георги Петров 15.07.2011 | 10:16
Солта е един от най-големите врагове на човешкия организъм. 50 % от инфарктите и инсултите са причинени именно от нея. Заради това по-внимателно с нея, независимо колко вкусни стават гозбите, когато тя присъства в съставките.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 14:30 Вечната музика
  • 15:00 Фестивал на анимационното кино:...
  • 15:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Присъда" - сериал, с.2, еп.33 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Кошмари в кухнята" - риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.