Учените са установили, че съединение, съдържащо се в чесъна, е 100 пъти по-ефективно в борбата с бактериите, които причиняват хранителни отравяния от антибиотиците.
Учените от университета във Вашингтон, САЩ са открили, че в лабораторни условия скилидките чесън са 100 пъти по-ефективни от антибиотиците, пишат английските издания Daily Mail и Telegraph. Диалил сулфид - съединение, получено от чесън, е особено ефективно и може да унищожи проникването на тънкия биофилм, който предпазва колонии на бактерията Campylobacter.
Това е т.нар. "усукана бактерия", която е от групата на грам отрицателните бактерии. Макар и не толкова "известна", тя е призната като основен причинител на бактериално хранително заболяване при хората, проявяващо се в много от развитите страни.
Campylobacter е най-честата бактериална причина за болести, причинени от храни в Съединените щати, а може би и в света. Симптомите на инфекцията включват диария, спазми, болки в корема и повишена температура.
Сега учените смятат, че диалил сулфидът е по-ефективен от антибиотиците срещу бактерията, намерена в сурово месо и един от най-честите причинители на стомашни разстройства.
Според доц. Барбара Раско, специалист по хранене, диалил сулфидът може да "направи" много храни безопасни за ядене, като може да се използва и за консервиране на продукти като картофи и салати, паста, салата от зеле и др.
Според американските учени чесънът помага срещу хранително натравяне, като това откритието може да отвори вратите към ново лечение със суровини и преработени меса.
Според д-р Майкъл Конкел, от университета в щата Вашингтон "тази работа е много вълнуваща, защото това показва, че това съединение има потенциал да намали болестотворните бактерии в околната среда и в храните".