Редовната консумация на яйца може значително да намали риска от фатален край при сърдечносъдови заболявания, показва мащабно проучване на учени от университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия.
Изследването, което обхваща 8756 души на възраст над 70 години от Австралия и Съединените американски щати, разкрива впечатляващи резултати. Според данните, хората, които консумират между едно и шест яйца седмично, имат с 29% по-нисък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания.
"По-рано се смяташе, че консумацията на яйца е вредна за хората с висок холестерол. Ние обаче установихме, че дори при тези пациенти яйцата намаляват риска от сърдечносъдови заболявания", споделя Холи Уайлд, водещ автор на изследването и преподавател в университет "Монаш".
Проучването, базирано на данни от проектите ASPREE и ALSOP, проследява здравословното състояние на участниците в продължение на шест години. Изследователите отчитат множество фактори, включително възраст, здравословно състояние, физическа активност и качество на храненето.
Особено впечатляващи са резултатите при групите с балансирано и висококачествено хранене, където редовната консумация на яйца води до намаляване на риска от сърдечносъдова смърт съответно с 33% и 44%.
Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва консумацията на едно яйце дневно за здравите хора и до две за възрастните с нормални нива на холестерол. В Австралия препоръките достигат до седем яйца седмично.