Американски учени ще използват шоколада и сладки газирани напитки за откриването на ракови тумори, които са "лакоми" на захари, пише в. Daily mail.
Злокачествените образувания консумират повече глюкоза, отколкото здравите тъкани, за да осигурят бързия си растеж. Именно това явление е използвано от учени от Калифорнийския университет. От година и половина те внедряват нов метод за откриване на туморни клетки.
Изследователите установили, че чрез ядрено-магнитен резонанс лесно се откриват раковите клетки след приемане на захарни храни, защото те започват да светят по-ярко. Новите тестове ще заменят сегашните стандартни процедури, при които се използват радиоактивни вещества. Така ще може да се изследват и бременните жени и децата, без да се застрашава допълнително здравето им.
"За да установим тумор, ни е достатъчно прием на количество, равно на половин стандартен шоколад", заявява проф. Марк Литгоу. Екипът от учени провел експериментите първо с мишки, които имали рак на червата. Те установили растежа на туморите им със скенер след прием на глюкоза. Методът бил изпробван и при пациенти с ракови заболявания, допълва БТА.
При новата разработка не се използват игли и подобни субстанции. Сканирането с глюкоза няма странични ефекти, а ядрено-магнитните апарати вече са широко разпространени, което прави новия метод много перспективен.