Яденето на риба може да намали риска от слепота

1-2 порции риба седмично намаляват риска от заболяване на очите с 42%

по статията работи: Елена Кирилова | 15.03.2011 | 10:17
Повече за:

Според ново изследване яденето на риба веднъж или да пъти седмично може да намали риска от заболяване от една от най-разпространените очни болести, съобщава Telegraph.

Изследванията показват, че яденето на омега-3 мастни киселини, които най-често се срещат в консервите с мазни риби като сьомга и риба тон, могат да предотвратят появата на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), която води до постепенна загуба на зрението.

Учените открили, че приемането на 1-2 порции седмично може да намали риска от загуба на зрението с до 42 на сто при по-възрастните жени. Този извод покрепя по-стари изследвания, които показват сходни резултати и при мъжете.

Ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен от Харвардския медицински институт смята, че "тъмното" месо от риба помага най-много.

Макулна дегенерация, е заболяване, което се дължи на влошаването на състоянието и последващата смърт на клетките на макулата, частта от ретината, която ни позволява да виждаме напред. Болестта засяга основно хора над 40 години и първоначално се проявява като черно петно в ценъра на зрението, което бавно започва да се увеличава.

Екипът от Харвардския медицински институт се осланя на проучване, включващо повече от 38 000 жени, които в началото на изследването били напълно здрави. На тях били раздадени въпросници относно хранителните им навици, включително и въпроси за това по колко омега-3 мастни киселини приема всяка жена.

За 10-годишен период учените проследили здравето на очите им, като се фокусирали най-вече върху макулната дегенерация. Общо 235 жени развили болестта за периода на изследването.

Оказало се, че жените, които ядат една или повече порции риба седмично е с 42% по-малко вероятно да развият AMD, отколкото тези, които ядат по-малко от порция риба на месец.

Резултатите показват, че жените, които консумират най-много омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, имат почти две трети по-нисък риск да развият макулна дегенерация, отколкото тези, които ядат най-малко.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Криси Митева 20.04.2011 | 09:54
Рибата е много полезна не само за очите, но и за цялото ни здраве, кат цяло. В нея няма излишни мазнини от които се дебелее, трудно може да преядеш с риба, допринася за насищането на организма с много витамини, стимулира мозъка и т.н. Много, много полезно месо! Хапвайте често и няма да имате проблеми :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • 15:30 Магарешката кожа игрален филм...
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • Сега "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Deepwater Horizon: Море в пламъци"...
  • 22:20 "Американска обсада" - екшън,...
  • 00:20 "Специален отдел Q" - криминален,...
  • 02:20 "Богатствата на България" -...
  • Сега "Професия шаферка" - с уч. на Тори...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Твърде лично" - с уч. на Лиъм...
  • 21:50 "Самоличността на Борн" - с уч. на...
  • 00:15 "Повелителят на Дракони" - анимация
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.