Прясната риба е не само вкусна, но и полезна. Хапването на риба е едно от задължителните занимания край морския бряг.
Но именно сега, в сезона на отпуските и топлото време, преседялата риба може да се окаже лоша на вкус, но и да крие доста по-сериозни опасности за здравето.
Как обаче да разпознаем дали в магазина ни продават прясно уловена риба, а не престояла известно време или многократно замразявана и размразявана?
В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата, въпреки че дискусии за подобно изискване вече се водят. Засега обаче няма как да знаем дали рибата не е преседяла седмица след като е уловена в Атлантическия океан преди да бъде сложена във витрината.
В помощ на потребителите идват и няколко съвета на Slow Food относно това как да познаем прясната риба.
Един от тях е да потърсим възможно най-късата дистрибуционна верига, която обаче може да ни гарантира произхода и свежестта на морските дарове. А и външният вид на самата риба може да ни разкаже много.
На първо място от екологичната организация съветват да се купува цяла риба, а не филета, тъй като е по-лесно да се прецени колко е прясна, а освен това е и по-евтина.
Ето и няколко от показателите, които могат да ни подскажат дали рибата е прясна. На първо място е миризмата – прясната риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море.
Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите ни остават следи.
Едни от най-разпространените начини за проверка са очите – те трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете – розови или червени, но никога обезцветени или лепкави.
И още нещо, което обаче е трудно да проверим в магазина – костите трябва да останат здраво закрепени за месото.