В Чили ще произвеждат вино само с помощта на алтернативни енергоизточници, информира Deutsche Welle. Целта е да се създаде евтин продукт с използването на минимални ресурси.
Експерименталните масиви с грозде са разположени върху две лозя в областта Сан Педро, а плановете предвиждат да се произвежда до 50 тона вино на сезон. В зависимост от работата за насажденията ще се грижат между 500 и 800 души.
Сан Педро, намираща се на 100 километра южно от столицата Сантяго, е една от най-богатите на масиви в страната.
Работниците на лозарските масиви в Чили печелят най-много по 20 евро на ден, като от тях се изисква най-вече бързина. Някои от тях участват в прибирането на реколтата от грозде от деца и имат отлични навици в бързото прибиране на гроздето.
В масивите, където е въведено използването на алтернативни енергийни източници, е направена модернизация на поливната системата, така че да се знае точно кога и колко да се поливат лозите. Консумацията на ток благодарение на централизираното водоснабдяване е намаляла с 6%. Вредните емисии пък са с 15% по-малко.
По-рано работниците са поливали на ръка, но сега това се извършва от автоматични системи. За пестенето на вода е внедрено и технологично решение, което позволява водата да се използва два пъти, и така при поливането на едно растение да се спестяват до 300 литра вода на сезон. В цеховете за производство на вино пък са инсталирани нови машини работещи със соларна енергия.
Проектът е съвместна инициатива на университета във Валпараисо и германското дружество за международно сътрудничество.