Чудо на природата! Цвекло, което не цапа

Тайната на зеленчука се крие в цвета му - въпросното червено цвекло всъщност е жълто

по статията работи: Кремена Бедерева | 17.01.2014 | 11:23

Удивителен зеленчук се предлага на вниманието на британците - "червено" цвекло, което не цапа. Уловката е, че те ще трябва да си го отглеждат сами, пише в. Daily Express.

Тайната на зеленчука се крие в цвета му - въпросното червено цвекло всъщност е жълто. Цилиндричната му форма също го отличава от кървавочервения му събрат, но във вкусово отношение разлика няма. Жълтото "червено" цвекло дори е малко по-сладникаво от традиционното и е подходящо за салати, печене, варене и мариноване.

И тъй като няма риск зеленчукът да оставя петна по любимите тениски и по покривките на британците, се очаква той да е сериозен конкурент на традиционното цвекло. Уловката обаче е, че ако искат да се сдобият с нецапащото цвекло, жителите на Острова ще трябва да си го отгледат сами. Семената за сорта "Йелоу силиндрикъл" се предлагат от фирма "Добис" в Девън, допълва БТА.

Представителите й решили да ги внасят от Полша, след като разбрали на каква популярност се радва жълтото "червено" цвекло сред тамошните потребители. Семената трябва да бъдат посадени в британските градини между март и юни за реколта между юли и декември. Цената за 200 семена е 1,49 лири.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Valar Morghulis 21.01.2014 | 18:17
Уж червено а отвътре жълто. Много странен сорт цвекло е това.
8 Дивна Селчева 17.01.2014 | 14:27
И за мен. Обичам цвеклото, особено с ябълка и морков и много лимон и малко сол:) Много добра салата е това!
7 Анжелина ЖУЛИ 17.01.2014 | 13:59
Голяма работа, като цапа! нали си го правиш на салатка или, ако готвиш можеш винаги да измислиш как да не цапа другите продукти. Мен ми е вкусно и червеното!
6 Victoria Peshev 17.01.2014 | 13:32
Е, понякога се получава доста приятен оцветяващ ефект в някои ястия. Иначе според мен най-хубаво е червеното цвекло, когато е изпечено, има страхотен вкус.
5 Лола Мартинес 17.01.2014 | 13:27
А бе няма лошо да си го отлегждат сами, ама честно казано предпочитам каласиката пред новото. Което не е сигурно колко ще е цвекло и дали има същите полезни действия, като червеното:)
4 Пламена Христова 17.01.2014 | 13:11
Да и за мен няма никакъв проблем, че другото цапа, няма да ядете с белите ризи и на копринените покривки, че да си отглеждате такова, което не цапа. И на мен много ми харесва да го ям.
3 reni angelova 17.01.2014 | 12:54
Аз и другото много го обичам, дори да цапа. Страшно полезно е и трябва да се консумира.
2 viktor viktorov 17.01.2014 | 12:28
Хубаво че са успели да открият това чудо на природата, но според мен и цапащото червено цвекло и новооткритото жълто едва ли ще се конкурират и за единия и за другия вид ще си има консуматори.
1 bilyanka razpilyanka 17.01.2014 | 11:32
За мен не е проблем, че цапа чак такъв, просто обожавам вкусът му, а и е нещо страшно полезно. Особено през зимния сезон салатите ми са предимно от цвекло, моркови и зеле.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Късметът на Лаура" -...
  • 15:00 "Приятели" - сериал
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Мистерията на къщата с...
  • 14:50 "Адел и проклятието на...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.