Германски учени изобретиха специална пластмасова лепенка, която сменя цвета си при допир с развалена храна, пише Local.de.
Подобно на лакмус лепенката сменя цвета си от жълто на синьо, ако хранителният продукт е развален. Тя реагира на нивото на аминокиселините в храната – вещества, които се отделят в по-голямо количество, ако месото или рибата са тръгнали да се развалят.
"Няма гаранция, че срокът за годност, който е посочен на опаковката, действително е валиден. С нашето изобретение може да сте 100% сигурни какво консумирате", твърди Ана Хецингер, един от учените от института Fraunhofer, които са разработили новото чудо.
Най-вероятно потребителите в Германия ще могат да си купят лепенката след близо година, тъй като трябва да се спазят бюрократични процедури по одобрението ѝ. Тя ще струва само няколко евроцента.