Във Великобритания работят по създаването на пържола от гъби

Продажбите на гъби в магазините са скочили с 20% през последните 10 години

по статията работи: iNews | 13.04.2024 | 12:41
Във Великобритания работят по създаването на пържола от гъби
Уикипедия

Яденето на гъби във Великобритания непрекъснато се увеличава през последните години заради проучвания, които показват, че те са изключително полезни за здравето. На Острова вече работят върху създаването на пържола от тях. Кога ще бъде готова и по-евтина ли ще е от традиционната от месо - провери кореспондентът на NOVA Павлина Трифонова.

Продажбите на гъби в магазините са скочили с 20% през последните 10 години, а при някои специални видове даже пет пъти повече. Вече дори се правят образователни турове в английските гори, по време на които човек може да се обучи къде и как да ги бере. 

Националният тръст, който стопанисва десетки туристически обекти в Англия, обяви, че премахва гъбите от менюто в ресторантите си. Причината е, че се отглеждат върху торф, идващ от блата, чието изчезване допринася за климатичните промени.

Пол Дайър е професор по гъбична биология в университета в Нотигнгам и бе сред поканени в британския парламент учени, които трябваше да разяснят на депутатите в крайна сметка необходимо ли да се насърчава или забранява производството гъби и техни производни.

"Обединеното кралство е световен лидер в тази област – производството на микопротеин или гъбена храна. Той се събира, компресира и обработва, за да стане храна, която може да се продава. В нея има около 40 до 50 процента протеин в сухо тегло. Тя съдържа и много добри, диетични фибри. Има и витамини. Що се отнася до емисиите в околната среда от производството на микопротеини, то те са едва около 10 процента от въглеродните, отделяни от едрия рогат добитък и около 30 процента от тези отделяни при производството на пилешко месо”, поясни Дайър.

А пържолите от гъби имат вкус като телешките, но са направени от мицел, създаден в големи резервоари за ферментация. Все още производството им е пробно и в малки количества. Затова и цената им е доста по-висока от тази на традиционните телешки стекове.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 00:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:05 Звезден прах тв филм /п/
  • 04:30 Коледа на Кейп Код игрален филм /п/
  • 06:00 Книга на книгите 2 анимационен филм
  • 06:30 Звезден прах тв филм
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 00:30 "Лошият Дядо Коледа" - комедия,...
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:55 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Богатствата на България" -...
  • 06:40 ПРЕМИЕРА: "DC Лигата на...
  • 09:00 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 00:30 "Престъпен рай" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:30 "Баща в излишък 2" - с уч. на Марк...
  • 06:00 "ФБР" - сериал, сезон 2 /п/
  • 06:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:50 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.