"Агнешкото? О, за агнешкото си трябва майсторлък!", казват бабите. Но не се отчайвате. Ако все още не сте приготвили великденската трапеза и не знаете как да направите вкусно агнешко, ще се убедите сами, че не е никак сложно.
Трябва ви един агнешки бут - поне 3,5 кг, 1-2 връзки зелен лук, чесън, подправки, зехтин, сол, галета и..... запретвайте ръкавите.
Начин на приготвяне:
Целият процес започва с внимателното шпиковане на бута, което е и най-времеемката част от активното готвене. С остър нож се правят дълбоки срезове в месото, а в тях съответно се набутват по няколко зърна черен пипер, скилидка чесън (половинка, ако е много голяма) и щедра щипка сол. Не се притеснявайте да не пресолите месото. Както се оказа, то само си знае колко сол му е нужна.
Самото шпиковане изглежда по ето този нелицеприятен начин, но така си осигурявате максимална свобода на достъп до вътрешността на бутчето:Кирил Русев/FitWell.bg
След като сте готови и на разположение имате останали само 3-4 скилидки чесън, сложете ги в блендер (или купата на пасатор) заедно с една връзка зелен лук, щедро количество студенопресован зехтин, листата от една връзка свеж джоджен (тук можете да заместите или да добавите естрагон), няколко щипки риган и 2-3 чаени лъжички червен пипер.Кирил Русев/FitWell.bg
Всичко това се пюрира...
Кирил Русев/FitWell.bg
...и оставя за секунда настрана, докато вие си застелете тавата с фолио. Фолиото намазвате с малко зехтин и покривате с канапе от зелен лук, който да ограничи контакта на месото с алуминия (който не е най-полезното нещо на света, знаете).Кирил Русев/FitWell.bg
След това паркирате бута отгоре и намазвате хубаво със зеленото пюре, което приготвихме преди малко. Всичко се поръсва с галета, защото едва ли има човек, който да не обича хрупкавата коричка.
Останалата част от рецептата за перфектното агнешко вижте на Fitwell.bg.