Италианката Надя Сантини стана най-добрият майстор-готвач в света сред жените, съобщи вестник Gazzetta Del Sud, цитиран от БТА.
Титлата й бе присъдена от списание Restaurant, което всяка година съставя класация на най-добрите ресторанти и майстори-готвачи в света.
Майсторството на Сантини, която работи в семейния ресторант на съпруга си Антонио Сантини, е било оценено от неколкостотин специалисти.
Сантини разказва, че се е научила да готви от баба си и най-вече от свекърва си. Преди да се омъжи, тя не се е увличала по готварството, но семейството на съпруга й я е вдъхновило с любовта си към приготвянето на храната. С времето тя започнала да опитва сама. Сега е начело на ресторант със столетна история, разположен в селце между Кремона и Мантуа.
Ресторантът "Сантини", където работят няколко души от голямото семейство, е специализиран в приготвянето на автентична италианска кухня с елементи на съвременната гастрономия. Менюто на заведението зависи най-вече от сезона, но някои блюда могат да се намерят през цялата година. Сред тях са например равиоли в бульон, омлет с подправки, змиорка на скара и други.
Сантини е първата италианка, която получава три звезди от "Мишлен" през 1996 година.
През 2012 г. за най-добър майстор-готвач сред жените е призната испанката Алена Арсак. През 2011 г. с титлата е удостоена французойката Ан Софи Пик.