Ако искате да спечелите доверието на партньора, нагостете го с омлет и му сервирайте за десерт шоколадов мус, съветват холандски учени, цитирани от в. Daily Mail.
Екип от университета в Лайден установил, че яйцата и шоколадът са богати на веществото триптофан, което силно повишава чувството на доверие. В изобилие тази съставка се среща също в червеното месо, спанака, бананите и в пуешкото месо.
Холандските изследователи направили експерименти с двойки доброволци, които трябвало да участват в игра на доверие. В нея на един член от двойката се дава парична сума и той може да избере дали да даде част от нея на партньора.
При тези тестове се подлага на изпитание колко си вярват един на друг членовете на двойката. По време на игрите предлагали на участниците портокалов сок. В половината чаши той бил чист, в другата половина - смесен с триптофан. Играчите, които пиели от сока с триптофан, се оказали с много по-голямо доверие в половинките си и им трансферирали 40% повече кеш.
От резултатите на изследването проличало, че се потвърждава материалистичната максима, че "ние сме това, което ядем". Хората, които поемат по-големи количества триптофан, имат много по-голямо доверие в ближния, отколкото останалите, допълва БТА.
Оттук следва изводът, че менюта, богати на тази съставка, могат да спомогнат за междуличностното доверие и да сплотят колектива по един ефикасен и доста икономичен и здравословен начин.
Триптофанът се образува в организма по време на храносмилането на някои протеини и е една от градивните частици на серотонина - хормона на щастието.