Халбата бира след работа или чашата шампанско по време на официален прием помагат на служителите да разкрият пред колегите си характера си. А това може да се окаже полезно за съвместния им бизнес, защото по този начин научават повече един за друг, съобщава РИА "Новости".
Изводът е на Бьорн Франк, Юстус Хаукап и Аника Гер от Университета на Дюселдорф.
В малки дози алкохолът кара хората да се отпуснат, да разкрият повече от личността си, твърдят учените.
"Социалната" консумация на алкохол придава увереност и служи като инструмент за вдъхновение. Това е причината и умерената употреба на алкохол в бизнес средите да е толкова разпространена в много държави по света., допълва БТА.
Работодателят трябва да знае колкото се може повече за потенциалния си сътрудник, а той пък е добре да разбере какъв може да се окаже шефът му. Затова пийването на чашка алкохол по време на събеседване за работа може да е полезно за бъдещото сътрудничество, твърдят германските учени.
Консумацията на алкохол по принцип кара хората непреднамерено да казват истината. Следователно, пийването на чашка може да послужи като добър прийом в социалните контактни "игри", заключават авторите на изследването.