Дали ще се купува хлябът по държавен стандарт

Такъв тип хляб, замесен без коректори, няма да има толкова добър търговски вид

по статията работи: Елена Коцева | 11.02.2011 | 17:10

Хляб, произведен по държавен стандарт, ще се наложи на пазара само ако има интерес от клиентите.

Такъв тип хляб, замесен без коректори, няма да има толкова добър търговски вид, но ще бъде по-здравословен.

Това е реакцията на председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добричко Тошко Няголов по повод намерението да бъде въведен държавен стандарт за три вида масов хляб.

Намерението бе заявено вчера от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на откриването на новата Агенция за безопасност на храните. 

По думите на производителя без набухватели и при по-ниско съдържание на глутен, типовият хляб ще бъде по-безформен и по-клисав. Няма съмнение обаче, че той ще бъде по-полезен за диабетно болни.

Като проблем Няголов посочи, че за да гарантират стандарта на хляба, хлебопроизводителите трябва да са сигурни в чистотата на брашната.

В противен случай лабораториите лесно ще хванат примесите в крайния продукт.

Няголов не се ангажира каква би била цената на хляба, произведен по държавен стандарт, но припомни, че близо 50 на сто от стойността на продукта се формира от "етикета" на брашното.

Ако брашното, произведено по държавен стандарт, поскъпне, ще поскъпне и хлябът.

 

iNews припомня, че въпросите за цената и качеството на хлябовете, които се предлагат у нас, са актуални вече месеци, особено след като се въведоха държавни стандарти за месни продукти и млечни продукти.

Заради поскъпването на зърното на международните пазари още в края на миналата година производители започнаха да предупреждават за сериозно поскъпване на цената на хляба.

От своя страна експерти на РИОКОЗ започнаха проверки до колко диетичния хляб, който се предлага по магазините, наистина отговаря на критериите за здравословен продукт.

Макар и проверката и анализът да излязоха положителни, остана констатацията за това, че в България се яде най-некачествения хляб. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Мая Плисецкая 11.02.2011 | 17:24
Точно така. Също както не се притеснявам да купувам "грозни" домати и краставици, така няма да ме интересува и външният вид на хляба.
1 Dimitr Raev 11.02.2011 | 17:21
На нас ни дайте хубавия хляб и не се притеснявайте за вида му.

ТВ програма

Кино

  • Сега История с куче без куче детски тв...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Библиотеката
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи" - мистъри,...
  • 14:20 "Послушай сърцето" - романтичен...
  • Сега "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Семейство Адамс" - анимация
  • 14:50 "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.