Около 20 хиляди земеделски производители са длъжници на Националната агенция за приходите (НАП) и могат да останат без национални доплащания, ако не се издължат на данъчните.
Това каза в кулоарите на парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БТА.
От тази година едно от основните условия бенефициентите да си получат парите е да бъдат изрядни данъкоплатци, поясни той. "Редно е, когато получаваш някакви субсидии, да плащаш данъци", коментира министърът.
Според цитирана от Найденов справка, общо 69 хиляди са бенефициентите, които биха могли да бъдат подпомагани с национални доплащания. От тях задължения нямат 49 хиляди.
Мирослав Найденов обясни, че средствата, които се получават на единица площ, и националните доплащания към тях влизат в прихода на съответната фирма, а накрая печалбата се облага с данък.
По думите на министъра, някои земеделски производители настояват да бъдат освободени от налога, но такова изключение няма в Европейския съюз и затова не може да се въведе в България.
Министър Найденов се противопостави на тезата, че въвеждането на стандарти за някои храни води до покачването на цените и поставя в неравностойно положение българското спрямо чуждестранното производство.
Той посочи, че българските стандарти ще продължат да бъдат налагани на пазара, като изборът за покупка и консумация е на самия потребител.
"При използване на термина "минимален праг на качество" се има предвид предлагане на продукти, произведени при спазването на всички хигиенни изисквания на отделните групи храни.
Те са свързани с изисквания за цвят, мирис, вкус, масленост, водно съдържание, белтък, киселинност, съдържание на сол и редица други показатели, съответно заложени в технологичните документации, след уточнение на нормите", поясни същността на стандартите земеделският министър.
Той уточни, че към момента има въведени и български стандарт за киселото мляко, бялото саламурено сирене и кашкавала, разработени от Българския институт по стандартизация. Изготвени са и пет стандарта "Стара планина" за месни продукти - кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, сурова наденица, малотрайни варени и варено-пушени колбаси, както и червено месо и малотраен варено-пушен колбас от червено месо.
Всички храни, предлагани на пазара, не трябва да представляват опасност за здравето на потребителя, както и да водят до заблуждения, коментира още Найденов и посочи, че производителите и търговцитеносят отговорност за спазването на нормативните изисквания, за хигиената при производството, преработката и дистрибуцията.