Традиционна или пикантна, едросмляна или домашна, по рецептата "на баба" или "на дядо". Лютеницата е сред любимите храни на българина и заема често място на трапезата му. Колко от нас обаче подозират, че българската лютеница се прави с китайски суровини.
Николай Недялков, председател на асоциацията на зеленчукопроизводителите обяви, че 99,9% от лютениците у нас се правят с доматено пюре, което се произвежда в Китай.
"Тъй като държавата няма пари и възможност да ни финансира и това е ясно, но могат да се направят елементарни неща и които няма да костват нищо на държавата. Нека да се издаде едно постановление, което да задължава производителите на консерви или примерно на лютеници да обявяват на етикета доматеното и пиперковото пюре къде е произведено. Това няма да струва нищо на държавата, а всеки ще е наясно, че това доматено пюре е произведено в Китай", каза Недялков.
Според него трябва да се обозначи и по какъв начин е произведено, какво е съдържанието му.
"Ние спазваме много строги карантинни изисквания. Има много ефикасни препарати, които са забранени в ЕС и ние сме забравили за тях, но дали е така и в Китай? Дали там не се е използвал робски или детски труд за тяхното производство”, коментира Недялков, цитиран от радио "Фокус".