Около Гергьовден агнешкото месо рязко е поевтиняло, показва традиционният седмичен анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Работната група изготвя анализа си на базата на проучванията за цените на шест хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо). Проучванията са направени в периода 2-9 май.
Данните показват значителен спад на цената на агнешкия бут - с 64 стотинки на килограм. Цената на агнешката плешка също е тръгнала надолу - с 60 стотинки за килограм. В същото време обаче цялото агне е повишило търговската си стойност, макар и само със стотинка и се е продавала зо 13,33 лева за килограм.
Данните на МЗХ сочат, че средната цена на агнешкия бут в страната е била 13,50 лева, а на плешката - 12,84 лева. Най-значителен е спадът на агнешкото месо в магазинната мрежа в Монтана - с почти по 4 лева за килограм и за двете разфасовки.
Почти няма изненади в цените на останалите хранителни продукти. Лавиращото пилешко месо продължава тази си тенденция, в която замразеното и охладеното пиле ту поскъпват, ту поевтиняват с една до три стотинки за килограм, пише Econ.bg. През тази седмица цената на замразеното месо се е повишила с три стотинки, а тази на прясното се е понижила с една.
Продължава да пада търговската стойност на захарта, а тези на брашното и на олиото остават стабилни.
Анализа за движението на цените на шестте хранителни продукти можете да прочетете тук.