"Чакаме да се внесе бюджет, да се направят предложения между първо и второ четене, и партиите да го подкрепят. Г-н Бойко Борисов винаги го е правил, каквото е обещавал през годините. Кирил Петков се обърна към ресторантьорския бранш за ставка от 9%, но една година те не са подкрепили по-ниска ставка. Не е ОК да излизаш така в предизборна кампания и след това да се правиш, че нищо не се е случило. Не виждам смисъл да протестираме", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в "България сутрин".
Ситуацията за ресторантьорите е много тежка
"Една част от колегите сме решили да не вдигаме цените. Разликата е много голяма, ще я видим във вноските към държавата. Някои колеги вдигат цените", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.
Алибегов изтъкна, че от началото на годината няма нещо, което да не се е вдигнало.
"Да, ще има компенсации за тока, може би по-ниско ДДС. Но до момента го няма и доставчиците спекулират с това. Всеки ден ни се вдигат доставните цени. Очакваме вдигане на акциза на алкохол и бира. И това ще се вдигне към нас", подчерта той.
Ричард Алибегов отбеляза, че браншът е успял да постигне доста голямо изсветляване от 2019 г. насам.
"Благодарение на по-ниското ДДС и работата на браншовите асоциации. Това автоматично води до по-големи обороти и по-големи заплати. Затова беше нашата битка за бакшиша, да не им се взимат данъци. Горе-долу всеки месец е около 8-10%. Това са пари, които сега не могат да ползват, защото НАП са решили, че такова нещо като бакшиш, сервиз не съществува - няма го в законодателството", обясни председателят на БАЗ.
Алибегов очерта сценарий, при който, ако ДДС-то е 20%, то оборотът на заведенията ще падне, защото ресторантьорите ще вдигнат цените. Като паднат оборотите, ще освободят персонал, ще паднат осигуровките и данък "Печалба".
"Да не стане от 300-400 млн. лв. да стане 0. Вкарал си един бранш в релси и той върви нагоре. Сега зорлем трябва да го развалим това, без някой да каже защо. "Защото ще поиска и някой друг", аз това не го приемам. Няма държава в Европа, която да се занимава с туризъм, която да няма намалена ставка за ресторантьорство и хотелиерство. За да стане постоянна мярката, трябва да има политическа воля. Нека да мине една година и да покажем нашите разчети за 2026 г., има тема на разговор това да не го говорим всяка година", каза още гостът.
95% от бранша в България е малък и семеен бизнес, обърна внимание Алибегов.