Близо 40% от заведенията няма да отворят до 1 юли

Мерките и ограниченията поставят в тежка ситуация дори заработилите, казват от БХРА

по статията работи: iNews.bg | 27.05.2020 | 18:57
Близо 40% от заведенията няма да отворят до 1 юли
pixabay.com

Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио "София” Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

А заведенията, които не разполагат с външни части, стоят затворени вече два месеца и половина и това допълнително утежнява икономическата обстановка както за тях, така и за персонала им.

Собствениците на заведения без маси на открито гледат с надежда към датата 1 юни, защото макар и все още да няма заповед и разписани указания, правителството вече няколко пъти спомена, че тогава ще могат да заработят и те. Това ще направи и вече функциониращите обекти по-малко зависими от метеорологичните условия, а увеличаването на капацитета ще направи работата им финансово малко по-обоснована, каза още Атанас Димитров.

"Колкото повече мерките се вдигат, толкова повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим трудно и сложно. Много от колегите отказаха да отворят, други работят на загуба."

Туризмът отчаяно се нуждае от живителни средства в момента и разчита на предстоящия сезон. Заради ограничението за работа на закритите части на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат трудности при изхранването на туристите си. Наложи се да намират алтернативни решения.

Например, приготвят обща храна като кетъринг – по стаите.

"Нашите анализи показват, че 35-40% от обектите не работят."

В София заведенията, които до момента нямаха право да работят поради липса на открити части, също се готвят да заработят, ако правителството издаде официална разпоредба.

Иво Илиев е собственик на компактен бар в центъра на столицата и споделя, че макар и да не залага надежда за печалби, вероятно ще отворят от началото на юни. За периода, в който барът не е работил, наемът им е бил редуциран, а на персонала си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от мерките 60/40 тъй като не вярва в тях. "Ще отворим, колкото да опипаме почвата и да намалим количествата залежаващ алкохол", шегува се той. Съображенията му обаче са свързани основно с нагласите на персонала и клиентското поведение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /5...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Дориан Грей игрален филм...
  • 01:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 01:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Сватба с пушка" - екшън, комедия...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.1, еп.7
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Кошмари в кухнята" - риалити
  • 21:00 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 23:30 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 02:30 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.