Въвеждаме световен стандарт за българското сирене и кашкавал

Нито една държава в света няма да може да произвежда сирене и кашкавал, ако не се съобразява със стандарта

по статията работи: Ивелина Георгиева | 27.12.2012 | 14:30

Световен стандарт за производство на бяло саламурено сирене и кашкавал ще изготвят български експерти веднага след като страната ни бъде приета за членство в Световната млечна асоциация.

Това съобщи държавно млечно предприятие, предаде в. "Марица", цитиран от Еcon.bg.

Експертите ще се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт, според който традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски.

Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС.

След като рецептата бъде изготвена всички държави в света, които искат да произвеждат бяло саламурено сирене и кашкавал ще трябва да се съобразяват с нея.

По този начин България няма да допусне грешката с айрана, за който световния стандарт бил подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид българската рецепта.

Въвеждането на стандарта ще помогне специфичното българско сирене, което в много страни е познато  като пробиотично и полезно средство да не бъде заимствано от чужди производители

В Русия например непрекъснато изписвали на етикета на свои млечни продукти "българско сирене”. В Холандия и Китай пък се предлагат млека също с наименование българско, коментират от държавното предприятие "Ел Би Булгарикум”.

Успоредно със световния стандарт за българско саламурено сирене и кашкавал ще започне работа и за световна рецепта за киселото мляко с лактобацилус булгарикус.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Ape Ptero 27.12.2012 | 16:00
Добра крачка да запазин тази наша запазена марка, която много се харесват и отвъд пределите на милата ни родина, но като цяло качеството на тези продукти в последно време е под вкякаква критика.
10 Павел Николов 27.12.2012 | 15:45
Аз много обичам сирене и кашкавал и няма да се разсърдя да има ясен стандарт за приготвянето им!
9 Vanesa Apostolova 27.12.2012 | 15:05
Да,ще е много хубаво,ако наистина има хубаво сирене,което човек може да си купи,защото в наши дни такова не съществува, баба ми до скоро прави домашно сирене,ами нищо общо няма и купешкото,което дори е по стандарт.
8 Evgenia Nikolova 27.12.2012 | 14:56
Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС. Много ми е важно храната да е качествена!
7 Vanesa Apostolova 27.12.2012 | 14:50
Съвсем вярно,тук си е невъзможно да си купиш хубаво сирене и кашкавал,колкото и усърдно да търсиш, а иначе ще правим стандарти,смешна история..
6 Evgenia Nikolova 27.12.2012 | 14:48
Това е много добре!
5 Дядо Либен 27.12.2012 | 14:46
Стандарти у нас да искаш, ама друг е въпросът до колко можеш после да намериш в магазинната мрежа истински продукти, които да отговарят на тях. това, което купуваме в момента нама нищо общо с това, което бе преди време...
4 Dolly Staneva 27.12.2012 | 14:44
"По този начин България няма да допусне грешката с айрана, за който световния стандарт бил подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид българската рецепта." То пък сякаш там има кой знае каква философия. Виж за сиренето и кашкавала съм съгласна. Въпреки че с нашите ментета, можем само да се надяваме да ни вземат на сериозно.
3 Svetlin Rusev 27.12.2012 | 14:42
Хубаво ще изготвят стандарт,но нещо вкуса на сиренето и кашкавала доста се промени и не е този който помня от детсвото си,въпреки същия стандарт.Дали не е защото самото мляко е разлчино заради разлчините породи животни които сега се гледат и заради храната с която се хранят?
2 Красимира Тачева 27.12.2012 | 14:37
Това е много добра новина, да се надяваме и производителите да могат да се справят с новите стандарти!
1 monika georgieva 27.12.2012 | 14:33
По - вкусно от нашето сирене няма !!! Предполагам , че всички са съгласни с мен.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • 15:30 Деца на времето 2 детски тв филм /5...
  • 16:00 Тревожност тв филм /6 епизод/п/
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи" - мистъри,...
  • 14:20 "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Семейство Адамс" - анимация
  • 14:50 "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.