Световен стандарт за производство на бяло саламурено сирене и кашкавал ще изготвят български експерти веднага след като страната ни бъде приета за членство в Световната млечна асоциация.
Това съобщи държавно млечно предприятие, предаде в. "Марица", цитиран от Еcon.bg.
Експертите ще се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт, според който традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски.
Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС.
След като рецептата бъде изготвена всички държави в света, които искат да произвеждат бяло саламурено сирене и кашкавал ще трябва да се съобразяват с нея.
По този начин България няма да допусне грешката с айрана, за който световния стандарт бил подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид българската рецепта.
Въвеждането на стандарта ще помогне специфичното българско сирене, което в много страни е познато като пробиотично и полезно средство да не бъде заимствано от чужди производители
В Русия например непрекъснато изписвали на етикета на свои млечни продукти "българско сирене”. В Холандия и Китай пък се предлагат млека също с наименование българско, коментират от държавното предприятие "Ел Би Булгарикум”.
Успоредно със световния стандарт за българско саламурено сирене и кашкавал ще започне работа и за световна рецепта за киселото мляко с лактобацилус булгарикус.