Какво разбират под корпоративна отговорност в САЩ?

Опазването на околната среда е в основната на американската корпоративна отговорност

по статията работи: Ивайло Ачев | 16.05.2011 | 20:06

Популярната в САЩ компания за производство на храни Hormel Foods, която притежава известните марки Dinty Moore и Farmer John, беше обявена за едно от най-добрите места за работа в САЩ през 2010 година. Компанията е на челно място в класацията топ 50 на списание Selling Power.

С какво авторитетната компания заслужи признанието? Нека надникнем зад кулисите и видим как се печели авторитет и се гради добра репутация – данните са от годишния доклад на хранителната компания за корпоративната отговорност.

През 2010 година Hormel Foods е употребила 30 млн. галона вода спрямо изразходваното количество през 2009 година. Общо компанията е спестила 125 млн. галона вода спрямо 2006 година (базисна година). Сред практиките за намаляване на ползването на вода е например ограничаване на подаването на вода към тоалетната. Друга интересна инициатива е спирането на подаването на вода в офисите през почивните дни.

През миналата година директното потребление на енергия от страна на компанията е намаляло с 6% спрямо приетата за базисна година (2006 година) от компанията. Индиректното ползване на енергия обаче се е увеличило с 9%. Целта на компанията е да намали енергийното потребление при производствения процес с 10% до края на тази година спрямо 2006 година. През последните 12 месеца Hormel Foods пусна в действие няколко проекта за намаляване на енергийното потребление, сред които е например стриктно работно време, в което се ползва енергия за машините. След изтичането му подаването на ток се прекратява.

Изхвърляне на отпадъци. През 2010 година е намален обемът на изхвърляне на конвенционални отпадъци на сметища с 28% спрямо 2006 година. За тази година целта е да се намали изхвърлянето с 10% спрямо 2006 година. По отношение на рециклирането целта е да се увеличи броят на рециклираните продукти с 50% спрямо 2006 година. Затова служителите на Hormel Foods се окуражават да ползват продукти на работа, които могат да се рециклират, като се раздават премии за отличниците.

Намаляване на отделяните вредни емисии. Тук компанията не успява да постигне целите си, тъй като през 2010 година има намаление от само 0,5% спрямо 2006 година. Целта е да има намаление от 50% до 2014 година.

Минимизация на пакетирането. През миналата година са завършени 68 проекта за намаляване ползването на пакетиране. Общо спестеното количество суровини е в размер на 5,6 млн. паунда при поставена цел 3 млн. паунда годишно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Цвете Жекова 17.05.2011 | 13:13
Компанията дава добър пример как без да се лишава по някакъв начин и без да стига до намаление на печалбата, може да се упражнява свободно и успешно екологична политика. Това е ярък израз за стремеж към устойчиво развитие, а именно управление, ориентирано към екологични резултати в т.ч. разработване и прилагане на стратегии, целящи да допринесат за запазване на екологичното равновесие, с широко присъствие на корпоративния елемент.
1 Петър Стоянов 17.05.2011 | 12:15
Тези "Зелени практики" са от полза на цялото гражданско общество в Съединените американски щати. Иновативна е идеята за намалено подаване на вода в тоалетната. Не мисля, обаче, че трябва да намалява консумацията на питейна вода. Едно време - през социализма изстудявахме своята бира и диня на течаща вода, и никой не се замисляше, че това е изчерпаем ресурс. Сега виждате в световен мащаб започват да се налагат всякакви подобни практики, дори както виждате от статията - и на работното място.

ТВ програма

Кино

  • Сега След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БГ киновечер: Всичко за сина ми тв...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 В света на музиката концерт на...
  • 00:30 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:00 Ново 10 + 2 /п/
  • Сега "Директен полет" - екшън, трилър...
  • 22:00 "Джон Уик" - екшън, трилър (САЩ,...
  • 00:20 "Специален отдел Q: Пациент 64" -...
  • 02:50 Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Около света за 80 дни" - с уч. на...
  • 22:20 "Наследството на Борн" - с уч. на...
  • 01:00 "Блиц" - с уч. на Джейсън Стейтъм,...
  • 02:40 "Любов по френски" - с уч. на Кори...
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.