Над 7 млн. литра повече вино очакваме през тази година

Най-голям интерес на пазара има към бялото грозде, казва Мирослав Найденов

по статията работи: Ивайло Ачев | 27.09.2011 | 15:41

По-добра реколта като количество и по-качествено грозде очаква министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който днес (27.09.11) даде старт на гроздобера в село Горски Долен Тръмбеш, Горна Оряховица.

По данни на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) през миналата година количеството преработено грозде у нас възлиза на малко над 148 хил. тона. През тази година обаче се очаква това количество да се увеличи с над 20 хил. тона. Захарността е по-висока с 26% в Северна България до 28% в Южна България.

Според министър Найденов най-голям интерес има към бялото грозде. То е поскъпнало до 1,20 лева на килограм, докато през 2010 година се е продавало за 60 стотинки на килограм.

Като цяло през тази година се очаква България да произведе над 110 млн. литра вино. За сравнение през 2010 година произведеното количество е малко под 103 млн. литра.

През първото полугодие на тази година реализираното количество вино на вътрешния пазар е 41 528 372 литра. За същия период са изнесени 21 646 606 литра вино, като най-голям външен пазар остава руският. На него са пласирани 49,2% (малко над 10 млн. литра) от износа, а през цялата минала година 55,5% (почти 32 млн. литра) от българския износ на вино е за Русия. Полша пък е втората най-предпочитана дестинация за българското вино, като засиленият интерес личи и от желанието на полски компании да участват на Пловдивския панаир.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Ани Г. 27.09.2011 | 16:55
Не, интереса е повече към червеното вино. Бялото вино винаги ще е на второ място..А и в България се произвеждат качествени червени вина, много по брой и вкус, които силно конкурират белите, както у нас, така и на световните пазари. Износа на червени вино винаги е бил по-висок. Но като цяло
2 Borislav Bonev 27.09.2011 | 16:05
Тенденцията за износ, е да се произвежда повече бяло вино - търсенето му е по-голямо. Всички компании, специализирали се в производство на този вид алкохолна напитка, успяват да заделят по някой тон, който бутилират и оставят да отлежава, за да му се увеличава цената. Така че, след 10-15 години ще изкарат и от него, само че няма да е по нашия джоб.
1 Георги Петров 27.09.2011 | 16:03
За Русия изнасяме доста, но ми се струва, че още повече можем да произвеждаме за тях. Все пак това ни е основния пазар за нашето вино и там продаваме най-много. Трябва да търсим и пазар в Западна Европа, където консумацията на вино също е голяма.

ТВ програма

Кино

  • 01:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 01:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Книга на книгите 2 анимационен филм...
  • 05:30 Вечната музика /п/
  • 06:00 Магьосници тв филм /4, последна...
  • 06:30 Звезден прах тв филм
  • Сега "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:10 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Пътуване около света" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.