Очакванията през тази година са за добра реколта от грозде, с отлично качество - захарност над 2%, съобщават от пресслужбата на Селскостопанска академия /ССА/. Според директора на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен доц. Иван Пачев прогнозите са за високи добиви - от около 250 - 260 хиляди тона общо за страната.
По думите на Пачев прибирането на десертните сортове, което започна с две седмици по-рано, вече е в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800-1000 килограма грозде от декар, което предполага с 20-30% по-висока продукция от миналата година.
По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли и топлото време през август.
Притесненията на експертите са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, където да се реализира, защото страната ни е загубила пазарната си ниша.
Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата. Очаква се винените сортове грозде да се търсят за по 50 и 60 стотинки за килограм, а десертното грозде - по 90 ст. до 1 лев за килограм.
В момента в масивите на Института се прибира гроздето от площите, засадени със "Супер ран булгар" и "Наслада", а до дни започва беритбата и на сорт "Булгар". След 5 септември ще започне прибирането на винените сортове, посочи доц. Пачев.
На 28 август пък ще има открит ден на виненото и десертното грозде в Института по лозарство и винарство в Плевен, информира още директорът на Института.
Проявата е съвместна инициатива на ИЛВ заедно с Министерството на земеделието и храните и Селскостопанската академия в София. В програмата е предвидено представяне на сортове грозде, селекция на Института по лозарство и винарство - Плевен.
Ще бъдат коментирани и възможностите за банково финансиране на производителите на грозде. Участващите в Открития ден лозари и винопроизводители от цялата страна ще дискутират актуалните проблеми в лозарството. Предвидена е и дегустация на грозде и вино.