Очаква се поскъпване на качественото вино

По-високата цена ще е вследствие на разпоредбите на новия Закон за виното и спиртните напитки

по статията работи: Кремена Бедерева | 30.12.2011 | 10:45

До оскъпяване на качественото вино може да се стигне вследствие на разпоредбите на новия Закон за виното и спиртните напитки. Това заяви за Дарик радио Божидар Боев, председател на лозаро-винарската камара в Силистра.

Новите текстове изискват виното да се прави единствено от грозде, а допустимите количества допълнителна захар са 1,5 грама за литър. По-голямата част от бранша изобщо не иска да коментира новите текстове, макар и от Агенцията по лозата и виното да са категорични, че текстовете са съгласувани с винопроизводителите.

Виното да се произвежда само от грозде, а добавянето на захар да става само при нужда. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки. По думите на Боев има много сортове, които не могат да достигната нужната сладост и се налага добавяне на захар.

Инж. Красимир Коев от ИАЛВ обясни философията на закона по друг начин: "Този, който набере по-качествено грозде, произведе по-хубаво вино, да има по-голяма реализация и по-голяма печалба. А не както досега имаше едни вратички в закона, които на базата на ароматизирани напитки с вкус на еди какво си, с аромат на еди-какво си...".

Божидар Боев обаче бе категоричен, че у нас се произвеждат качествени вина, но те не могат да издържат на ценовата конкуренция на испанския и чилийския внос, информира Dariknews.bg.

Стоил Атанасов от сдружението на казанджиите пък коментира, че хубаво домашно вино може да се купи за 3 лева на литър и е от истинско грозде. По отношение на ракията той обясни, че под 40 градуса е патокът, а не хубавата ракия. "Над 40 градуса е хубавата ракия", твърди той.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Криси Митева 30.12.2011 | 12:52
Аз много добре знам - това на тате :) Няма друго по-истинско и по-вкусно:) Знам, че се прави точно от лозите пред къщата ни и знам той използва само естествени матр'иали :) Така, че апелирам да се пие и популяризира и домашното вино, дори и да се патентова? Защо не? Иначе има много хубави български изби, които заслужават сериозно внимание. Стига да се интересува човек, може да намери много добри находки.
2 Иван Цветков 30.12.2011 | 12:16
''Виното да се произвежда само от грозде, а добавянето на захар да става само при нужда.'' Почти винаги има нужда да се добавя захар. Не знам какво трябва да е набрал производителя, за да не добавя грозде?!? Излишно изречение ако е част от закона!
1 Borislav Bonev 30.12.2011 | 11:27
В България и без това качествено вино много много не се пие - повечето отива за износ. У нас мащабно и тенденциозно се пият пълни боклуци. Ще се съгласите, че за 5 литра вино за 6 лева - не може да очаквате наистина да пиете вино. Затова адмирирам да се знае кое вино или не.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Приключението на...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "В добро и в зло" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Монте Карло" - с уч. на Селена...
  • 15:00 "Пълно за празно" - с уч. на...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.