По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби

Таксата за пунктовете за изкупуване излиза по 360 лв. годишно

по статията работи: iNews.bg | 16.08.2014 | 15:00

По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби. Тази година заради комбинацията от дъждове и слънце реколтата е много добра и ще донесе сериозни приходи на някои гъбари. Брането обикновено започва в началото на май и приключва към края на октомври. За това време семейство може да припечели 5-6 хил. лв.

Сега първо качество пачи крак, например, се изкупува от търговците по 4 лв. килограма. "Хубава надница обаче иска поне 10 км преходи из гората”, казва гъбар.

Понеже работата е сериозна, някои решават да търсят по-добри пазари, където да продават гъбите. Голяма част от тях избират да изнасят стоката в чужбина. Запознати твърдят, че в Германия кило прясна манатарка се продава за 30 евро килото, а 100 гр. изсушена и пакетирана е също 30 евро.

По думите на превозвачите българските гъби са добре познати и желани на европейските пазари. Там те се купуват не само за готвене, но и за фармацевтични цели.

Царицата на гъбите – манатарката, се изнася най-вече за Италия, Швейцария, Испания и Германия. У нас тя се бере от районите около Перелик в посока с. Мугла, Гела, Хайдушки поляни, Широка лъка, Смолян и Чепеларе.

Бизнесът с износа на гъби може да е сладък, но е и много рискован. "Имам само 24 часа да превозя гъбите от Родопите до Базел, който е на 2000 км. В противен случай стоката за десетки хиляди евро отива на вятъра, ще я върнат или ще я изкупят на ниски цени”, обяснява превозвач.

Другото важно звено в бизнеса с гъби са изкупвачите. В момента таксата за откриване на пункт за изкупуване е 360 лв. на година. За него изкупвачът трябва да има удостоверение за професионална компетентност "Специалист по диворастящи гъби и плодове”. Документите се издават от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, пише в-к "24 часа".

"Отговорно е, проверявам ги една по една. Дори едничка отровна може да направи беля с цялата партида. Пишман гъбари са ми носили мухоморки, мислейки, че предават ядливи гъби”, разказва изкупвачът Велко Чаушев, който има пункт за изкупуване на входа на Смолян от 22 години.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега ПРЕМИЕРА: "DC Лигата на...
  • 09:00 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Случаят с коледния...
  • 14:15 "Страхотна коледна ваканция" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Купихме си зоопарк" - с уч. на Мат...
  • 15:00 "Огледалце, огледалце" - с уч. на...
  • 17:00 "Сам вкъщи 5: Коледен обир" - с уч....
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.