През седмицата се наблюдава стабилизиране на цените на едро на хранителните стоки и сезонен спад на цените на по-голяма част от зеленчуците, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Тенденцията на плавно покачване на цената на захарта придобива затихващ характер, като през седмицата тя се търгува на едро на цена от около 2.17лв./кг;
Запазва се тенденцията за намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.5%. При брашното се наблюдава леко поевтиняване на седмична база, което е в диапазона 1-2%.
Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни с отклонение около ±0.5%. Докато цените на едро на варивата през седмицата остават стабилни. Анализите показват лек спад на цената на лещата.
И през изтеклата седмица тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците са разнопосочни, свързани с нормалните за сезона отклонения.
Поскъпване на седмична база средно с около 3% е регистрирано при бананите и лимоните, а цената на зрелия чесън се е повишила с около 1%.
През седмицата се наблюдава трайно поевтиняване на оранжерийните домати и краставици, както на българските, така и от внос, като цените на българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос.
При цената на пресните картофи е отчетен спад на седмична база с около 10-15%, а цената на картофите от старата реколта се стабилизира на нивото от предходната седмица.
Спад на цените на седмична база е регистриран при салатите (средно около 6%), репите (10%), морковите (3%) и зелето (10%).
В резултата на стабилизирането на цените на едро на повечето хранителни стоки и сезонния спад на цените на зеленчуците, стойностите на Индекса на тържищните цени отбелязват леко движение надолу, като се стабилизират на ниво от 2.008 пункта.