Фирмите членове на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) подкрепят стандарта „Стара планина“ като първата „лястовица“ сред стандартите за качество в България и продължават да произвеждат продуктите с този знак.
С това становище излязоха от асоциацията след проведена среща около проблемите на стандарта. Това на практика означава, че въпреки отказа на някои производители да работят със „Стара планина“ заради големия спад в продажбите, секторът като цяло смята да продължи да използва стандарта.
Липсата на качествен и периодичен контрол също не обезсърчава месопреработвателите от асоциацията. Те са решили да изготвят стратегия за управление на стандарта и налагането му като браншови.
Освен това: „АМБ ще усъвършенства системите за контрол на съответствието на стандарта, като се добави и независим орган за контрол на качеството“, се казва в съобщение на асоциацията.
До края на ноември АМБ ще депозира в Министерството на земеделието и храните 11 досиета за традиционни български месни продукти, за да могат да бъдат внесени и защитени в Брюксел.
Асоциацията планира и да завърши работата си по Кодекса за качество на месните продукти.