Производителите на гъби в страната се оплакват от сериозната конкуренция на вносните полски гъби, които подбиват цените.
Русенското село Красен е първото село в България, в което е започнало гъбопроизводство. Тук е построен и първият гъбозавод на Балканите. Всяка година местните жени приготвят ястия по стари рецепти с гъби, а производителите представят своята продукция. Традицията обаче е заплашена от сериозната конкуренция на чуждестранния внос, съобщава БНТ.
"В региона намаляха драстично гъбопроизводителите. Не заради друго, а заради вносната полска гъба, която подбива пазарите”, отбелязва Йорданка Чурова, кмет на с. Красен.
"Казват, че са по-трайни, докато нашите са натурални и трайността им е по-малка. Затова по големите вериги са вносните гъби”, обяснява Маргарита Бенева. "Обработват ги в барокамери и с препарати основно и това ги прави по-устойчиви, както почти всички плодове и зеленчуци, които са внос”, допълва Павел Николов, гъбопроизводител.
За сметка на това Павел, който от 10 години се занимава професионално с отглеждане на гъби, твърди, че родните производители залагат на натуралното, което е с по-добро качество и вкус.
Най-младият гъбопроизводител в Красен смята обаче, че има какво да се желае и от държавата. "Може би от 10 години насам няма никакво финансиране и субсидии за гъбопроизводителите”, заявява той.
Все пак Павел Николов е оптимист, че българинът избира родното проиозводство. Затова всеки всеки месец предлага на пазара по 8 тона бяла и кралска печурка.