Сребърен кръст освети "Карнобатска гроздова" на Трифон Зарезан

Металът пречиства напитката до съвършенство

по статията работи: Христина Рафаилова | 15.02.2013 | 09:47  3 Виж всички снимки
Сребърен кръст освети "Карнобатска гроздова" на Трифон Зарезан

Навръх Трифон Зарезан, "Винпром Карнобат" разкри тайната за автентичния вкус и уникална чистота на прочутата "Карнобатска гроздова".

Всяка година, след като изварят пивката ракия, майсторите-технолози потапят сребърен кръст в съдовете, за да пречистят напитката до съвършенство и да й дадат частица от светостта на християнската реликва.

За да измолят Божията благословия, в съдовете се спуска точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома.

Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат.

Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за "Карнобатска гроздова” от водещи производители.

Ключът към чудните свойства на "Карнобатска гроздова” са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет. Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил.

Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата цяло денонощие, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите. Червения мискет пък прави вкуса силен и плътен.

Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии и вина.

Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на "Винпром Карнобат”. Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка.

805508Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и шоколад, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.

След ритуала по освещаване на лозовите масиви и спускането на сребърния кръст в съдовете с ракия, изпълнителния директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова и кмета на града Георги Димитров, ритуално отрязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет.

Над хилядата гости, дошли да зарежат плодородните лозя на винпрома, дегустираха и класическото червено вино CHATEAU KARNOBAT, където среща си дават двата любими червени сорта Каберне Совиньон и Мерло. Познавачите, вдигнали наздравица с него, прогнозираха, че това запомнящо се вино ще донесе следващите златни медали на България от престижните изложения в Лондон, Брюксел, Париж и Виена, където "Винпром Карноибат" традиционно печели най-високите отличия.

*Информацията е на партньор на iNews.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Pencho Gospodinov 15.02.2013 | 11:10
Карнобатската ракия е една от най-хубавите, които съм пил в интерес на истината! Да вземат да правят и винце няма да е никак зле ;)
3 Петър Попов 15.02.2013 | 11:01
Металът пречиства напитката до съвършенство - ракийчице, света я мъченичице, алилуя! :)))
2 Milen Stanchev 15.02.2013 | 10:35
Обичам да си пийвам ракийка, ама много рядко си купувам, защото с татко ми на село си варим по няколко десетки литра ракия и си пием от нея цяла зима :)
1 Диана Бойкова 15.02.2013 | 09:54
Каквото и да и слагат за пречистване,не е хубава тази ракия.Почти няма ракии в пазарната мрежа,които да се правят от грозде.

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /2...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Не ме оставяй тв филм /2 епизод/п/...
  • 00:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:25 История.bg /п/
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:15 Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.1, еп.4
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 1
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.