Шопската салата, която предлагаме на туристите, се прави основно от вносни домати. Това каза Лукан Луканов от съюза "Произведено в България" пред БНТ.
Той подчерта, че вносът на чужди продукти е основен проблем за родните производители. Луканов каза, че 70% от зеленчуците у нас са вносни, като например картофи и домати.
90% от месото също идва от вън. Това била причината основната част от колбасите да се произвеждат с вносни суровини.
Спред представителя на съюза нашите стоки не са конкурентни на българския пазар, защото държавата не помага в такава степен, както страните в останалата част на Европа.
В някои случай държавата дори пречела, стана ясно от думите му. Луканов попита защо у нас допустимото ниво на вода в пилешкото е 2%, докато в ЕС е 20%. Той подчерта, че понякога управляващите действат необмислено, налагайки подобни изисквания.
По повод качеството на храната Луканов коментира, че в условия на крайна бедност било достатъчно продуктите да не бъдат вредни.