През месец май нивото на Индекса на тържищните цени (ИТЦ), който отчита търговията на едро с хранителни продукти у нас, се е понижил от 1,502 пункта до 1,421 пункта. Това е спад от 5,3%, става ясно от справка на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Понижението на индекса се дължи на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки, трайния спад на цената на яйцата и сезонните колебания, характерни за плодовете и зеленчуците.
Яйцата през май са поевтинели с 20%, до 19 стотинки за брой. На годишна база обаче има поскъпване от 33%.
Поскъпване на годишна база има и при фасула - 17%. Също поскъпване има при месото, месните продукти и рибата, но по-малко - от 2 до 5 на сто.
Поскъпване има и при плодовете и зеленчуците - 11 до 13% ръст на цената при бананите и лимоните, 53% при оранжерийните домати, 4,4% при оранжерийните краставици. Спад обаче има при цената на ябълките, младия чесън и картофите - между 30 и 50%.
Поевтиняване от 5% има при кашкавал "Витоша" и 1,2% при кравето сирене. Кравето масло е с цена, почти същата като преди година.
Средномесечната цена на олиото е с 2,8 на сто по-висока в сравнение с април, като достига до 2,65 лева за литър в края на месеца.
Поевтиняване логично има при оранженрийните краставици - от 38,6% и салататите - 14,3%. Оранжерийните домати, зелето, картофите и младия чесън обаче поскъпват с около 10% на месечна база. 30,5% пък е нарастнала цената на ябълките. 3% са поскъпнали бананите, а цитрусовите плодове - между 6 и 14%.