Върховната административна прокуратура (ВАП) публикува резултатите от проверките, които изготви във връзка с публикации в медиите за наличието на лютеница-менте на пазара у нас.
От ВАП обясняват, че са възложили оценката на пазара на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), "с оглед обстоятелството, че потреблението на продукта е традиционно и евентуални нарушения засягат правата на широк кръг граждани", се казва в официалното съобщение на институцията.
Компетентният контролен орган е установил несъответствия с нормативните изисквания в производството и етикетирането на традиционния хранителен продукт, показват данните.
Направени са общо 577 проверки в страната - на 23 предприятия за производство и 554 обекта за търговия, съхранение и дистрибуция.
Данните показват, че има несъответствия и нарушения на законодателството, за които са съставени една заповед за спиране и изтегляне от пазара на лютеница за вложена неразрешена добавка в продукта, 2 акта за нарушения на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните.
Издадени са 8 предписания за отстраняване на несъответствия в разработените технологични документации и са взети 2 проби за лабораторен анализ на лютеница със съмнения за оцветители в състава на продукта.
След извършените проверки Върховният административен съд призова изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за по–засилен контрол върху производството и търговията на продукта.
От ведомството увериха, че засилените мерки за контрол на всички производители и търговци на лютеница продължава.
iNews припомня, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи, че работна група започва работа от 11 май по браншови стандарт за лютеницата и кетчупа.
Чрез браншовия стандарт ще се въведе минимален праг на качество на лютеницата, така че да се запази традиционният ѝ вкус, посочи Войнов.
Работната група предстои да уточни разрешените и забранените съставки, които ще се влагат в лютеницата. Те ще бъдат съгласувани с експерти от агенцията и технолози, като ще се стъпи на Българския държавен стандарт за лютеницата от 1975 г. Според него се разрешава на влагането на ябълково пюре, картофено нишесте и други подобни съставки за сгъстяване.
Със сигурност обаче новият браншови стандарт ще забранява използването на тиквено пюре, съобщи Йордан Войнов. Многообразието от рецепти обаче ще бъде запазено.
Производителите, които искат да правят лютеница по новия браншови стандарт, ще трябва да се съобразяват с разрешените и забранените съставки на традиционната лютеница.
Контролът на продукта ще се осъществява съвместно от агенцията по безопасност на храните и Съюза на преработвателните на плодове и зеленчуци. Предстои двете организации съвместно с потребителски асоциации да разработят програма за мониторинг и контрол.
От агенцията и съюза поеха ангажимент да защитят и регистрират през европейската комисия традиционен продукт лютеница.
Йордан Войнов очаква окончателния вариант на браншовия стандарт да бъде готов през лятото, а в началото на есента, заедно с новата реколта, да влезе в сила.
Експертите не очакват масово повишаване на цените заради многообразието от рецепти и различните ценови равнища в момента на пазара.