Агенцията по храните провери пазара за лютеница-менте

Агенцията по храните изтегли от пазара един продукт заради неразрешени добавки

по статията работи: Ивелина Георгиева | 02.06.2011 | 12:06

Върховната административна прокуратура (ВАП) публикува резултатите от проверките, които изготви във връзка с публикации в медиите за наличието на лютеница-менте на пазара у нас.

От ВАП обясняват, че са възложили оценката на пазара на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), "с оглед обстоятелството, че потреблението на продукта е традиционно и евентуални нарушения засягат правата на широк кръг граждани", се казва в официалното съобщение на институцията.

Компетентният контролен орган е установил несъответствия с нормативните изисквания в производството и етикетирането на традиционния хранителен продукт, показват данните.

Направени са общо 577 проверки в страната - на 23 предприятия за производство и 554 обекта за търговия, съхранение и дистрибуция.

Данните показват, че има несъответствия и нарушения на законодателството, за които са съставени една заповед за спиране и изтегляне от пазара на лютеница за вложена неразрешена добавка в продукта, 2 акта за нарушения на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните.

Издадени са 8 предписания за отстраняване на несъответствия в разработените технологични документации и са взети 2 проби за лабораторен анализ на лютеница със съмнения за оцветители в състава на продукта.

След извършените проверки Върховният административен съд призова изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за по–засилен контрол върху производството и търговията на продукта.

От ведомството увериха, че засилените мерки за контрол на всички производители и търговци на лютеница продължава.

iNews припомня, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов съобщи, че работна група започва работа от 11 май по браншови стандарт за лютеницата и кетчупа.

Чрез браншовия стандарт ще се въведе минимален праг на качество на лютеницата, така че да се запази традиционният ѝ вкус, посочи Войнов.

Работната група предстои да уточни разрешените и забранените съставки, които ще се влагат в лютеницата. Те ще бъдат съгласувани с експерти от агенцията и технолози, като ще се стъпи на Българския държавен стандарт за лютеницата от 1975 г. Според него се разрешава на влагането на ябълково пюре, картофено нишесте и други подобни съставки за сгъстяване.

Със сигурност обаче новият браншови стандарт ще забранява използването на тиквено пюре, съобщи Йордан Войнов. Многообразието от рецепти обаче ще бъде запазено.

Производителите, които искат да правят лютеница по новия браншови стандарт, ще трябва да се съобразяват с разрешените и забранените съставки на традиционната лютеница.

Контролът на продукта ще се осъществява съвместно от агенцията по безопасност на храните и Съюза на преработвателните на плодове и зеленчуци. Предстои двете организации съвместно с потребителски асоциации да разработят програма за мониторинг и контрол.

От агенцията и съюза поеха ангажимент да защитят и регистрират през европейската комисия традиционен продукт лютеница.

Йордан Войнов очаква окончателния вариант на браншовия стандарт да бъде готов през лятото, а в началото на есента, заедно с новата реколта, да влезе в сила.

Експертите не очакват масово повишаване на цените заради многообразието от рецепти и различните ценови равнища в момента на пазара.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Стамена Георгиева Георгиева 02.06.2011 | 14:23
Лютеницата в магазина, независимо на каква цена е, не става въобще за консумация. Нито на вкус, нито на мирис прилича на домашната. Предпочитам да си направя на село каквито и да са консерви, а не да купувам боклуците на родните ни производители. Дори имам чувството, че тези стандарти за храните си остават само на хартия, а на практика ги няма!
10 V D 02.06.2011 | 14:14
Миналата година дядо ми си направи една проста сметка, колко му струва 1 бурканче лютеница, сравни го с най-евтината на пазара и излезе че домашното производство хем е по-качествено, хем е и по-евтино. Така, че всеки сам да си вади изводите!
9 Криси Митева 02.06.2011 | 14:08
"Чрез браншовия стандарт ще се въведе минимален праг на качество на лютеницата, така че да се запази традиционният ѝ вкус, посочи Войнов." Само си представям този минимален праг какъв ще бъде, най-вероятно ще е абсолютно същия като досегашните и нещата пак ще се наредят като по-старо му, само че на нови по-високи цени :)
8 Станимира Георгиева 02.06.2011 | 14:08
Освен че са по-евтини, тиквите служат и за сгъстяване на лютеницата. Те са с доста по-високо съдържание на сухо вещество от доматите, не се изисква и дълго изваряване, което харчи скъпа енергия. Не се налага и слагането на захар, защото пюрето е с естествена сладост. Това също сваляло себестойността, защото иначе трябва да се слага подсладител заради горчивия вкус, който често има доматеното пюре. Тиквено пюре влиза у нас и от Турция и Македония.
7 Ани Г. 02.06.2011 | 14:08
Данчо, то и да се питат, като нямат пари да си купят по-качествена, купуват тази, като не си отговарят нищо! Мизерията е пълна просто! Само да не стане като с хляба "по утвърден стандарт", за който се оказа, че няма достатъчно природен ресурс, пшеница, и че в крайна сметка не стига, че внасяме и е без особени вкусови качества, ами е супер скъп. Съдбата на родната лютеница отдавна се е видоизменила, едва ли ще го докарат като едно време вкуса, поне да се постараят съставките да са безвредни!!
6 Силвия Димитрова 02.06.2011 | 13:45
Единственият продукт на пазара, от който съм доволна е кашкавала. Допреди година-две се продаваше незрял, на допир беше мек и миришеше зле. Сега е много по-различно, хапвам го с удоволствие и ми е вкусно. Уви, за сиренето не мога да кажа същото. За да разберете дали е качествено, поставете парче от него във вода – ако сиренето се разпадне, значи е менте.
5 d.krumova _ 02.06.2011 | 13:34
Не са за съжаление пенсионерите. Как няма да са болни като нищо не вършат. Я да грабнат мотичката и ще видят колко по-тонизирани ще се почувстват, кръвното ще се нормализира, килограмите също, холестеролецът ще се понижи. Вместо да си купуват най-евтините храни-ментета, те имат реалния шанс и време да си отглеждат био храни. Ще помогнат и на себе си, и на децата и внуците си.
4 Свежка . 02.06.2011 | 13:29
Абе тия баби нямат ли си село, та сами да си правят лютеницата? И без друго по цял ден нищо не правят, само се оплакват и клюкарстват. Вместо да гледат сапунките по всички канали, могат да започнат домашно производства на лютеница, па дори да я продават на добра цена. Хем ще има с какво да се занимават, хем и някой лев ще изкарат...
3 Данчо Георгиев 02.06.2011 | 13:07
Лютеница под 3 лева за половин килограм, може да се направи от всичко друго, но не и от чушки и домати! Всякакви пюрета, добавки, оцветители - ами то дори не мирише на лютеница. Пък като гледам, че има и опаковки за по 1.50 - 1,70 лева, не искам да си представям какво им вътре, че и се скъсват да ги купуват, особено като ги сложат на промоция, с по 10-20 стотинки надолу - бабите се редят на опашки по супермаркетите, само защото е евтино. Никой не се пита - абе какво има в тази лютеница, че да е толкова евтина?
2 Иван Цветков 02.06.2011 | 12:28
Идва пак време да се връщаме към земята си и да хващаме мотиките. Ако някой още не е осъзнал, това е единственото перспективно производство. Населението на Земята се увеличава, а у нас хиляди декари пустеещи земи.
1 Цвете Жекова 02.06.2011 | 11:56
Много фирми производителки на лютеница плъзнаха по пазара, та човек да се чуди какво да избере. Аз от няколко години предпочитам едросмляната лютеница на "Олинеза" . Има и още една домашна на "Първомайци", която е доста качествена, само че напоследък почти не я виждам в супермаркерите, но пък за сметка на това са й пуснали конкурентка-менте, която има подобен на нейния етикет отпред, само дето нищо не струва.

ТВ програма

Кино

  • Сега Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • 15:30 Деца на времето 2 детски тв филм /5...
  • 16:00 Тревожност тв филм /6 епизод/п/
  • Сега "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи" - мистъри,...
  • 14:20 "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • Сега "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Семейство Адамс" - анимация
  • 14:50 "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.