Приблизително 31,3 килограма свинско месо на година консумира българинът. Това нарежда страната ни на едно от последните места по потребление на свинско месо сред останалите страни-членки на ЕС, съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, който взе участие в дискусия на тема "Качество и безопасност на храните".
Сред страните с най-висока консумация на свинско месо се нарежда Дания, където на човек се падат повече от 78 килограма годишно.
По време на дебата се цитира и тревожна статистика на ООН, според която през 2011-та светът трябва да бъде подготвен за по-високи цени на хранителните суровини, съобщава БТА
Проблемът с храните не е само на България. От скорошен доклад на ООН става ясно, че експертите на организацията предупреждават, че през 2011 година светът трябва да бъде подготвен за по-високи цени на хранителните суровини.
Обосновката за това предупреждение идва в резултат на това, че с всяка изминала година намаляват количествата на засети площи на зърнени култури в страната и в целия свят за сметка на други култури, които увеличават своите площи, а те са захар, рапица, памук, соя и др.
Интересна тенденция в България е, че масово се употребяват храни с ниска цена, но темата качество остава извън полезрението на потребителите", коментираха още специалисти.
Шефът на дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните" към земеделското министерство д-р Венцислава Тасева пък обясни, че повече от 88% от населението у нас иска качествени храни. В тази връзка българските потребители подкрепят създаването на Агенция по безопасност на храните, която трябва да заработи след 1-ви януари догодина.