Повишен интерес към консумацията на плодове в училищата, които са в обсега на програмата "Училищен плод", и спад в консумацията на сандвичи, чипс и закуски от тесто.
Това съобщават от ДФ "Земеделие" във връзка с прилагането у нас на европейската програма "Училищен плод", която е част от политиката на ЕС за подобряване на общественото здраве.
Изследване на "Алфа рисърч" сочи, че най-осезателният резултат от прилагането на програмата у нас е, че повишеният интерес към плодовете и зеленчуците се е отразил позитивно на хранителните навици и в домашна среда, както и на цялостната нагласа на децата, съобщава БТА.
Оценката е за изминалата година и на базата на 8300 проведени интервюта с деца и родители. Според данните, "Училищен плод” през първата година е обхванала 58% от детските градини и 42 % от училищата, или общо 2000 учебни заведения. Тя е успешна, защото не трябва да преодолява сериозна съпротива – децата обичат плодове и зеленчуци.
Друга предпоставка за нейния успех е голямото одобрение и подкрепа, която намира при техните родители. Данните сочат не само повишаване на интереса към плодовете в училищата в обсега на схемата, но и спад в консумацията на сандвичи, чипс и закуски от тесто.
"Училищен плод” успешно е изтеглила част от консумацията на полезните плодове и зеленчуци от домашната в училищна среда, коментират социолозите. За целия период са раздадени близо 800 тона, допълниха информацията експертите от ДФ "Земеделие”.
Раздаваните плодове и зеленчуци съвпадат с предпочитаните от децата. Схемата трябва да продължи, смятат 88% от училищата, които участват, а 96% от тези, които са извън нейния обхват, я одобряват и желаят.
Финансовата рамка на "Училищен плод” е над 3.6 млн. лева, а средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.
Констатациите и препоръките в изследването на "Алфа Рисърч” вече са обсъдени и – в голямата си част, успешно отработени от страна на фонда. В момента се обсъждат конкретни ефективни практики за хигиенично предлагане на плодовете в училищата, които не разполагат със стол или с подходящо място за консумация.
Коментира се и идеята за създаването на сайт за "Училищен плод”, който да обединява информацията в помощ на кандидатстващите. Най-съществената препоръка – за опростяване на изискванията, е залегнала в предстоящата промяна в Наредба за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения – "Училищен плод”.