Днешният 6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони.
Шаранът обикновено получава лоша оценка за вкуса си на трапецата ни, защото много хора смятат, че мирише на тиня. Ако обаче използвате правилните рецепти, ще усетите, че тази репутация е незаслужена.
На Никулден по традиция това е най-готвената риба. Тя е популярна в еврейската, китайската и източноевропейска кухня.
Предлагаме ви няколко вкусни рецепти, които си струва да приготвите за днешния празник
Печен шаран, пълнен с гъби
Проста и достъпна, тази рецепта ще ви убеди, че шарана е едно от най-вкусните ястия. Необходим е пресен шаран.
Съставки:
1 цял пресен шаран (средно голям)
Сол и черен пипер на вкус
Сок от 1 лимон
½ чаша нарязан лук
1 пакет масло
½ чаша хлебни трохи или галета
1 яйце
½ чаша гъби (смлени)
1 чаена лъжичка захар
½ чаша оцет
Инструкции
Почистете шарана. Изплакнете и подсушете с няколко хартиени кърпи. Полейте цялата риба с оцет и я оставете да престои 15 минути. Намажете я отвътре и отвън с лимонов сок. След това натъркайте с подправки, където е намазан лимона. Смесете морковите, гъбите, лука, захарта и галетата с чаша вода (или бяло вино) и напълнете цялата риба. Разбъркайте яйцето и намажете с него външната страна на рибата. След това покрийте шарана плътно с няколко бучки масло и галета. Печете 60 минути във фурната на умерен огън. След като шаранът е готов, сложете го в загрята чиния и украсете с печени картофи или резенчета лимон.
Смесете вода, 1 супена лъжица брашно, масло, и след това ги загрейте в тигана - изчакайте сместа да се сгъсти. Добавете черен пипер и сол и след това изсипете върху рибата.
Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: 1 час
Печен маринован шаран
Почистете рибата и я нарежете на филета.
Съставки:
Пресни филета от шаран
1/3 чаша олио
½ лук (нарязан на тънки кръгчета)
2 супени лъжици лимонов сок
3 супени лъжици преварена вода
Черен пипер и сол на вкус
1 супена лъжица изсушен босилек
Инструкции
Измийте добре рибата, изплакнете я и я подсушете с хартиени кърпи. Смесете босилека, черния пипер, солта, водата, лука, олиото и лимоновия сок в буркан. Залейте рибните филета с маринатата и оставете за един час на стайна температура. Поставете намазано с масло алуминиево фолио в тавата и наредете рибните филета върху него и след това залейте с маринатата. Печете шарана на около на 170 градуса за около 10 минути. Сервирайте с картофено пюре или ориз.
Време за приготвяне + мариноване: 1 час 15 минути
Време за готвене: 10 минути
Марокански поширан пикантен шаран
Ако сте твърде заети и имате малко време да сготвите рибата, може да искате да опитате мароканския пикантен шаран. Лесна и вкусна, тази рецепта е идеална за вас и цялото ви семейство.
Съставки:
1 пресен шаран
3 супени лъжици олио
2 супени лъжици магданоз
1 нарязан лук
8 скилидки нарязан чесън
2 супени лъжици доматен сос
2 супени лъжици лимонов сок
Сол
Пипер
Кимион или кориандър
червен пипер
Инструкции
Измийте добре рибата. Запържете лука и магданоза, докато лукът омекне. Добавете вода и останалите съставки и разбъркайте, докато се смесят. Гответе соса за 5 до 10 минути. След това поставете рибата. Задушете шарана в пикантния бульон за 25 минути.
Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 30 до 35 минути
Шаран в гремолата
Доста популярен в Италия, гремолата се приготвя за по-малко от час. Гремолата или гремолада е зелен сос от нарязан магданоз, лимонова кора и чесън. Принципно това е стандартният акомпанимент към миланското задушено ястие от телешки джолан. Следвайте стъпките по-долу, за да научите как да готвите шаран по тази рецепта.
Съставки:
1 шаран (почистен и на филета)
Сол и черен пипер
½ чаша галета
1 лимон (нарязан на филийки)
1 лимон (с кора)
¼ чаша магданоз (ситно нарязан)
3 скилидки чесън (смлени)
Екстра върджин зехтин
Инструкции
Загрейте фурната си до около 350 градуса по Фаренхайт. Поръсете съда за печене със зехтин, за да покрие равномерно дъното му. Добавете вашия шаран и овкусете с черен пипер и сол. За вашата гремолата смесете лимоновата кора, смлян магданоз и смлян чесън. В друга купа смесете галетата и ½ от гремолата и разбъркайте. Втрийте сместа върху шарана си и поръсете допълнително със зехтин. Печете за 15 - 20 минути. Гарнирайте с резенчетата лимон и останалата гремолата.
Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: 20 минути
От шарана, когато се комбинира с правилните съставки, може да направи невероятна супа. Със следната рецепта трябва да можете да приготвите 6 до 8 порции супа от шаран.
Съставки:
Пресни филета от шаран
Сол и черен пипер
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 литър сметана
2 супени лъжици мащерка
1,5 чаша царевица
1,5 чаши боб Лима
1 чаша лук (нарязан)
1/3 чаша брашно
1/3 чаша масло
1 чаша целина (нарязана)
Инструкции
Сварете шарана и отстранете кожата му.
Смесете маслото и брашното, добавете шарана, за да се задуши с мащерката, черния пипер, солта, чесъна на прах и зеленчуците и сметаната, докато се сгъсти. Бобът Лима предварително го сварете, той има нежен и маслен вкус. След това върнете сместа във водата, в която се е варил шарана и поставете още 7 минути.
Време за приготвяне: 5 минути
Време за готвене: 40 минути.