По данни на Българската хранителна банка (БХБ) у нас годишно се изхвърлят около 670 000 тона храна. Нагледно това са близо 2,2 милиарда порции от по 300 грама, посочва "Труд".
Всеки месец през екарисажите минават близо 55 800 тона продукти. В същото време по данни на БХБ 53,5% от населението у нас не се храни пълноценно поради липса на финансови възможности. Около 3,89 сънародници рядко си позволяват месо, риба и плодове.
Въпреки, че проблемът се поставя от няколко години наса, все още производители и търговци предпочитат да изхвърлят продуктите с изтичащ срок на годност, вместо да ги даряват на хранителните банки, за да се нахрани бедстващото население. Обикновено се даряват стоки в срок на годност, който обаче ще изтече до 4-5 дни, посочват от организацията.
Таксите за екарисажа са 4-5% от стойността на продуктите, а при дарение на храната държавата не иска да опрости ДДС от 20%, обясни Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Според нея трябва да се въведе механизъм, който да стимулира хранителния бранш да не изхвърля продуктите с изтичащ срок.
От Асоциацията на месопреработвателите също изнесоха данни, че годишно българите изхвърлят по 400 000 тона храни, а при дарение производителите ще трябва да платят близо 320 млн. лв. ДДС върху тях. Докато за същото количество продукти разходите за екарисаж възлизат на 120 млн. лв., коментира месопреработвателят и дългогодишен председател на асоциацията Кирил Вътев.
Финансовото министерство обаче за пореден път отхвърля идеята за данъчно облекчение при дарение на храни с мотива, че това ще създаде вратички за извършване на данъчни измами. Оттам посочват още, че в европейското законодателство за ДДС не се предвиждат облекчения за доставки към хранителни банки.